In het Oude Magazijn te Amersfoort vond het seminar Papier & Karton plaats, georganiseerd door het KIDV, PRN en VNP. Er zijn nogal wat vragen over het gebruik en de recycling van papier en karton. Daarom vonden wij het tijd voor een middag vol antwoorden.
Hoofdthema van dit door het KIDV, PRN en VNP georganiseerde seminar was ‘Ontwerpen voor de kringloop’. Tijdens deze middag werden verschillende actuele uitdagingen en kansen belicht, van ontwerp en productie tot vervoer, gebruik, tot uiteindelijk recycling.
De zaal in Amersfoort was goed gevuld, met meer dan 140 aanwezigen uit alle hoeken van de keten. De naamplaatjes vertelden ons dat vertegenwoordigers van grote supermarkten en producenten zij aan zij zaten met wetenschappers en beleidsmakers. Precies wat we graag wilden zien bij een kennissessie zoals deze!
Na een inleiding door Chris Bruijnes, directeur van het KIDV, kwamen verschillende experts uit de papier- en kartonwereld aan het woord. Als eerste aan de beurt: Corneel Lambregts (Sr. Manager Public & Regulartory Affairs vanVNP) en Michiel Adriaanse (Expert Circulariteit, Recycling en Verpakkingsontwerp van Papiercirculair). Samen vertelden ze naast de basisprincipes van papierproductie ook over de energie die in het proces omgaat én over de ecologische kostprijs. Er werd ook ingegaan op hoe goed we het in Nederland doen: tot 87% van het papier en karton wordt gerecycled en we willen de lat nog hoger leggen.
Maar er was ook een belangrijke kanttekening. De regelgeving evolueert continu, waardoor producenten steeds meer keuze hebben uit materialen en designs voor verpakkingen. Zo komen er steeds meer papierproducten op de markt waarvan de recycling meer vraagt dan die van een krant of een kartonnen doos. Daarom komt de keten met ontwerpvoorwaarden voor nieuwe papierproducten, worden recyclingprocessen aangepast en wordt de consument breder geïnformeerd om bij afdanking van het product recycling nog beter mogelijk te maken. Die grote variatie is een hele uitdaging voor een systeem dat gericht is op een monostroom van oud papier. Het wordt daarom alleen maar belangrijker om kennis te delen en bepaalde principes aan te houden in het ontwerp- en productieproces, zodat de hele keten aanknopingspunten heeft voor hergebruik.
Wat voor principes dat zijn werd uitvoerig belicht door Rolf van Sprang (Senior Expert Duurzaam Verpakken) van het KIDV. Hij bood producenten de helpende hand, met de door het KIDV ontwikkelde 5 perspectieven op duurzaam verpakken en de R-strategieën. Op onze website vind je nog verschillende andere instrumenten die je kunnen helpen om de juiste keuzes te maken in alle fases, van ontwerp tot hergebruik. Michiel Adriaanse haakte hierop in en beantwoordde verschillende vragen rond dit thema.
Als laatste beklom Paul Christiaens (Specialist (Inter)nationale Ontwikkelingen) van Verpact het podium en gaf hij samen met Corneel Lambregts van VNP een blik op de toekomst. Als we het over de toekomst hebben, dan hebben we het vooral over de nieuwe regelgeving op landelijk en op EU-niveau: de veelbesproken PPWR wetgeving is een heet hangijzer. Christiaens legde uit dat het principeakkoord rond de PPWR er nu staat, maar dat er nog geen duidelijkheid is over de secundaire wetgeving. Niemand weet dus nog precies hoe ver de wetgeving zal reiken, maar Christiaens en Lambregts deden samen toch een poging om te voorspellen wat eraan komt. Hun belangrijkste hulpmiddel daarbij was een geschatte tijdlijn van nu tot 2030, met per jaar de mogelijke of waarschijnlijke wetgeving. Dat werd duidelijk op prijs gesteld door de vele aanwezigen.
Vanuit Verpact zal binnenkort met diverse communicatiemiddelen dieper ingegaan worden op de PPWR, inclusief tips waarmee bedrijven zich kunnen voorbereiden op eventuele veranderingen.
Als we deze dag samenvatten komen we snel uit bij één woord: samenwerking. In iedere presentatie kwam terug dat je de verschillende elementen van de keten niet meer apart kunt bekijken. Om het steeds beter te blijven doen, zal overleg nodig zijn. Gelukkig merkten we in de zaal en op de netwerkborrel achteraf al veel interesse onder de verschillende aanwezigen. We hopen dan ook dat deze bijeenkomst een voorproefje is van een groeiende samenwerking in de sector.