HomeNieuwsBeurzen en evenementenKIDV organiseert bijeenkomst 'Duurzaam Verpakken en Kwaliteitsbeleving'

KIDV organiseert bijeenkomst ‘Duurzaam Verpakken en Kwaliteitsbeleving’

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) organiseert op 8 maart de verdiepingsbijeenkomst ‘Duurzaam Verpakken en Kwaliteitsbeleving'. Deze bijeenkomst vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur in gebouw Spaces/De Rode Olifant te Den Haag.

Eind januari, tijdens het World Economic Forum in Davos, kondigden elf grote multinationals aan, dat zij voor 2025 hun kunststof verpakkingen zó produceren dat deze volledig recyclebaar zijn. Op dit moment draaien deze ondernemingen samen een volume van zes miljoen ton plastic per jaar. Zij staan dan ook voor een reusachtige opgave. Veel bedrijven, groot en klein, zullen in hun spoor volgen.

Tegelijkertijd staan de ambities met duurzaam verpakken soms op gespannen voet met wensen die producenten en importeurs hebben als het gaat om de kwaliteit, uitstraling en marketing van producten. Verpakkingen vervullen immers belangrijke functies bij de presentatie, de verkoop, het gebruiksgemak en de bescherming van hun producten. Een belangrijke kwestie is of duurzame verpakkingen de kwaliteitsbeleving van producten kunnen versterken.

Het KIDV merkt dat bedrijven veel vragen hebben over duurzaam verpakken, zoals: Kunnen we met duurzame verpakkingsmaterialen, zoals mono-materialen, recyclede materialen of biobased materialen wel dezelfde productkwaliteit garanderen? Is het wel mogelijk om met een duurzame verpakking de gewenste uitstraling bij ons product te creëren? Hoe zit het met onze klanten? Lopen we niet het risico dat zij denken dat een gerecyclede verpakking ten koste gaat van de productkwaliteit? Werkt het vermelden van duurzaamheidsaspecten op de verpakking wel of niet als aankoopargument?

Op deze vragen is vaak niet één algemeen antwoord te geven. Dé ideale duurzame productverpakkingscombinatie bestaat immers niet. Het ene product- en/of klantsegment is het andere niet. Tegelijkertijd vallen veel lessen te leren uit de ervaringen van bedrijven die al volop bezig zijn. Er zijn bovendien wetenschappelijke en verpakkingskundige inzichten en kennis die bedrijven verder kunnen helpen.

Het KIDV biedt tijdens de verdiepingsbijeenkomst op 8 maart graag de gelegenheid om daar kennis mee te maken. “Wij zijn óók benieuwd naar de vragen waar u een antwoord op zoekt, zodat we daar bij onze verdere kennisontwikkeling voor producenten en importeurs nog beter op kunnen inspelen. Tijdens het interactieve programma krijgt u dan ook ruim de gelegenheid uw vragen te stellen”, nodigt het KIDV geïnteresseerden uit. Aanmelden kan tot en met maandag 5 maart via info@kidv.nl.

www.kidv.nl