HomeDossiersDuurzaamheidKIDV lanceert rekentool voor CO2-impact van herbruikbare verpakkingen

KIDV lanceert rekentool voor CO2-impact van herbruikbare verpakkingen

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een tool gelanceerd om de milieu-impact en economische rendabiliteit van herbruikbare verpakkingen te berekenen. De rekentool geeft een overzicht van alle ketenstappen van een herbruikbare verpakking en levert een indicatie af van de CO2-uitstoot en de integrale kosten, in vergelijking tot een eenmalige verpakking. De tool is in opdracht van het KIDV ontwikkeld door de Universiteit Utrecht en Partners for Innovation.

Met behulp van de rekentool kan duidelijk worden gemaakt waar het omslagpunt voor meermalig gebruik van een verpakking ligt vergeleken met verpakkingen voor eenmalig gebruik. Door de bediening van verschillende knoppen, zoals het aantal roulaties, de transportafstand en het soort transportmiddelen, is het mogelijk om de CO2-impact en de integrale kosten te optimaliseren. De werking van de tool is vandaag gedemonstreerd tijdens een webinar van de deelnemers aan de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen van het KIDV. U kunt de webinar hier en onderaan de pagina terugkijken.

Eén van de potentiële oplossingen om verpakkingen duurzamer te maken, is hergebruik. Herbruikbare verpakkingen zijn kansrijk om de milieudruk van een verpakking terug te dringen. Op een aantal verpakkingstypes na staat hergebruik echter nog in de kinderschoenen. Om gezamenlijke uitdagingen en kansen van herbruikbare verpakkingen verder te onderzoeken, heeft het KIDV in 2019 de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen opgericht. Hier doen partijen aan mee die bezig zijn met het verduurzamen van hun verpakkingen, door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Tot de deelnemers behoren supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s.

www.kidv.nl