De KHS Group breidt haar productportfolio uit met de InnoPET Plasmax 2Q, optioneel uitbreidbaar tot de 4Q, een enkele machine voor de beschermende coating van de binnenkant van PET-containers met siliciumoxide (glas). De doelgroep voor deze innovatie met een output van maximaal 1.800 (2Q) of maximaal 3.600 PET flessen (4Q) per uur zijn met name converters en kleinere bottelbedrijven. Deze profiteren nu van de beproefde KHS FreshSafe PET-coatingtechnologie die voorheen gereserveerd waren voor de grotere Plasmax-machines.

In het KHS FreshSafe PET-coatingproces is de binnenkant van de PET-fles afgewerkt met een flinterdunne, zeer zuivere glaslaag. Hierdoor blijven de flessen volledig recyclebaar en worden gevoelige producten, zoals sappen, wijn, sauzen of vloeibaar voedsel, beschermd tegen de invloed van zuurstof en koolzuurhoudende dranken tegen koolstofdioxideverlies. Hun houdbaarheid is dus aanzienlijk toegenomen.

“Met de nieuwe compacte InnoPET Plasmax-persen richten we ons specifiek op twee doelmarkten: ten eerste klanten die nieuwe markten willen openen via pilot-producties en ten tweede klanten die voorheen niet konden profiteren van de gevestigde technologie vanwege hun lage vulvolumes”, zegt Swen van Kuetsem, Salesmanager KHS Benelux. Dit zijn converters die PET-containers produceren in kleine, wisselende batches op bestelling en voor wie de aanschaf van een krachtige machine nog niet loont.

De nieuwe InnoPET Plasmax 2Q is momenteel ontworpen voor PET-containers met een inhoud van 80 milliliter tot 1,5 liter en halsopeningen met een diameter tot 38 millimeter. Daarnaast is het de bedoeling, buiten de huidige afmetingen, om de coatingoptie voor verdere varianten uit te breiden. De output is 1800 containers per uur met een volume van 500 ml. Het kan ook worden opgewaardeerd tot een InnoPET Plasmax 4Q met een output van 3.600 containers per uur (500 ml).

De compacte InnoPET Plasmax 2Q en 4Q zijn bijzonder gemakkelijk te transporteren en kunnen snel ter plaatse in gebruik worden genomen. “Het basisidee was om de overdracht van alle processen van de highspeedmachines naar de nieuwe Plasmax 2Q en 4Q mogelijk te maken. Dat is de reden waarom veel componenten ook door deze systemen werden gebruikt”, zegt Swen van Kuetsem. Uitgerust met ClearLine HMI (Human Machine Interface) op het bedieningspaneel, kan de machine intuïtief worden bediend. Met een RFID-toegangscontrole kunnen werknemers eenvoudig inloggen op de InnoPET Plasmax 2Q en 4Q en de bijbehorende gegevens ontvangen op het menuscherm.

Swen van Kuetsem: “We begeleiden onze klanten vanaf het begin bij hun groeiproces. De nieuwe InnoPET Plasmax-machines vormen de start van de hoogwaardige binnencoating.” Bottelaars die in de nieuwe oplossing investeren, profiteren van de wereldwijde KHS-service, die zorgt voor een hoge systeembeschikbaarheid met getrainde technici, reserveonderdelen en korte reactietijden. Als onderdeel van optionele onderhoudscontracten biedt KHS slijtagedelen en coating consumables en voert het vanuit KHS Benelux rechtstreeks onderhoudswerkzaamheden uit bij de klant.

KHS is een van de toonaangevende fabrikanten van vul- en verpakkingssystemen voor de drank-, voedingsmiddelen- en de non-foodindustrie. De fabrieken zijn gevestigd in Dortmund, Kleve, Hamburg, Worms en Bad kreuznach in Duitsland. Daarnaast zijn er vele dochterondernemingen in het buitenland, waaronder KHS Benelux. KHS met >5000 FTE is onderdeel van staalconcern Salzgitter.

www.khs.com