HomeDossiersDuurzaamheid"Keuringsdienst van Waarde geeft onjuist beeld bioplastics"

“Keuringsdienst van Waarde geeft onjuist beeld bioplastics”

bcpn-logoIn de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over bioplastic verpakkingen van 10 maart j.l. werd de suggestie gewekt dat bioplastics gemaakt zijn van GMO grondstoffen, verpakkingen overbodig zijn en niet kunnen worden gecomposteerd. BCPN, de Nederlandse belangenvereniging voor composteerbare producten, meent echter dat de uitzending een onjuist beeld over bioplastics gaf. Hieronder de reactie van BCPN op de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over bioplastic verpakkingen van 10 maart j.l., welke integraal is overgenomen:

Veel aandacht voor grondstoffen

In het programma wordt veel aandacht besteed aan het feit dat er voor biokunststof genetisch gemodificeerde maïs als grondstof wordt gebruikt. Dit is de halve waarheid. De situatie is als volgt: 1. GM maïs is niet nodig om bioplastics te maken. Bioplastics kunnen evengoed gemaakt worden uit conventionele maïs of andere zetmeel of suiker bevattende gewassen zoals suikerbieten. 2. Het is een feit dat in de US een deel van de maïs GM is, echter de conventionele en de GM maïs worden niet gescheiden waardoor automatisch een deel van de bioplastics uit GM maïs wordt gemaakt. Waar ook aan voorbij wordt gegaan is dat NatureWorks haar afnemers de mogelijkheid biedt deel te nemen aan het zogenaamde source option program, waarbij conventionele maïs wordt gekocht voldoende voor de hoeveelheid granulaat die een afnemer wil bestellen. Veel Europese klanten maken hier gebruik van. Dit source offset program neemt de kritiek weg dat de aankoop van Polymelkzuur (PLA) automatisch steun betekent voor de teelt van genetisch gemodificeerde maïs. Integendeel, afnemers ondersteunen hiermee de teelt van conventionele mais à rato van de gekochte hoeveelheid PLA product.

Verpakkingen beter voor de houdbaarheid van producten

Er wordt in het programma nogal wat kritiek geleverd op de ‘oververpakking' van groeten en fruit. Uiteraard is het goed om daar waar mogelijk het gebruik van verpakkingen te reduceren. Wel is zo dat het overgrote deel van de energie in het product zit en niet in de verpakking. Door de extra verpakking, bijvoorbeeld in het geval van de komkommers, blijven deze langer vers en zodoende worden er uiteindelijk minder weggegooid. De verpakking zorgt er voor dat dit de milieubalans ten goede komt.

Producten van bioplastics met kiemplantlogo kunnen bij het gft

In de uitzending ljikt het alsof bioplastic verpakkingen van te voren al uit het gft worden gehaald en eenmaal in de installatie helemaal niet afbreken. Er zijn Europese normen (EN13432), waarin omschreven staat binnen welke tijd en onder welke condities (bijvoorbeeld temperatuur) het materiaal moet afbreken. De meeste composteerbedrijven kunnen bioplastic producten ,die aan die eisen voldoen, prima verwerken. Een woordvoerder van de Vereniging Afvalbedrijven bevestigt dat het overgrote deel van de composteerinstallaties bioplastic verpakkingen die in het gft van huishoudens zitten -en het kiemplantlogo hebben, accepteert en samen met het gft verwerkt tot hoogwaardige compost.

Relevante gegevens weggelaten

De Keuringsdienst van Waarde heeft relevante gegevens over bioplastics uit het programma gehouden of weggelaten en zet daarmee de consument op het verkeerde spoor. Er is niet één soort bioplastic maar er zijn er veel meer, gemaakt van een breed palet aan grondstoffen. Door keukenafval te scheiden kan compost worden gemaakt en energie worden teruggewonnen. Bioplastics kunnen via meerdere afvalroutes worden verwerkt (waaronder composteren) en kunnen helpen bij het beter scheiden van afval. Om te stellen dat bioplastics, of welk soort materiaal dan ook, niet milieuvriendelijk zouden zijn, is zinloos als er niet gekeken wordt naar de context, zoals productieproces, beoogde toepassing en wijze van afvalverwerking.

Kijk voor informatie op www.bcpn.nl.