HomeNieuwsJentjens Machinetechniek introduceert slimme inpakrobot

Jentjens Machinetechniek introduceert slimme inpakrobot

“We hadden kunnen afwachten. Speculeren op orders van klanten.” Het was echter de vraag of die er voldoende zouden komen in deze tijd van economische tegenwind, stelt George Jentjens, algemeen-directeur van de gelijknamige machinebouwer uit Veghel. Dus ontwikkelde Jentjens op eigen initiatief een nieuwe machine, de Loadmax opti+.

Het is een machine voor het verwerken van niet-vormvaste producten in met name de voedingsmiddelenindustrie. “Denk maar aan snacks als kroketten, vis, stukken vlees, kippenpootjes, kaas en candybars”, geeft Jentjens als voorbeelden. Dit soort producten worden nu nog veelal met de hand verwerkt en verpakt. De nieuwe machine van Jentjens kan het allemaal machinaal en let ook nog op gewicht, kleur of vorm. Onlangs heeft het Veghelse bedrijf de machine op een beurs in Nieuwegein gepresenteerd.

“De reacties waren geweldig”, zegt sales-manager Erik Wekking. “De eerste koopovereenkomst is op een haar na rond”, meldt de directeur. “En dat is gelijk een lijn van zes modules.” Het bedrijf in Veghel is door de vader van de huidige directeur in 1952 opgericht. Het begon in de scheepvaart.

In 1960 werd daar staalconstructie aan toegevoegd en in de loop van de jaren zestig is overgaan op de productie van machines. Sinds 1980 is het zwaartepunt op de machinebouw komen te liggen en in 1990 is daar enginering (het ontwikkelen van machines) aan toegevoegd.

In 1995 maakte Jentjens de keuze om de productie in eigen huis niet verder te laten groeien maar meer te gaan samenwerken met toeleveranciers, bijvoorbeeld in Tsjechië. Vanaf 2000 is het bedrijf de weg ingeslagen van oriënted handling, dat wil zeggen cameratechniek in combinatie met robotica (het volautomatisch oppakken en verwerken van producten). Zo is op een vraag van een klant uit de glastuinbouw een machine uitgedacht die rozen plukt.

“Daar combineren we het visuele met een kniptechniek. De camera ziet of een roos rijp is om te plukken en volgt de steel dan naar het punt waar deze wordt afgesneden. Dat allemaal volautomatisch.” De nu ontwikkelde Loadmax borduurt verder op de technieken van de rozenoogstrobot. De combinatie van vision met robotica is het geheim van Jentjens.

“Voor dit deel van de machine hebben we dan ook octrooi aangevraagd.” Anderhalf jaar geleden benaderde een bedrijf dat gesneden groente verwerkt Jentjens met de vraag of er niet een machine was die op gewicht kon verwerken en afvullen. Daarop is het Veghelse bedrijf aan de slag gegaan, mede omdat de voedingsmiddelenindustrie een interessante sector is, stelt Wekking.

De ontwikkelkosten van met name de cameratechniek zijn de afgelopen jaren tussen de vijf ton en het miljoen euro geweest. Als de Loadmax inderdaad de vlucht neemt die Jentjens vermoedt dan is het de moeite waard geweest.

Het bedrijf met ongeveer 50 werknemers, draait nu een omzet tussen de 7,5 tot 8 miljoen per jaar. In economisch zware tijden speurt het Brabants Dagblad naar bedrijven die het juist wél goed doen, of met nieuwe ontwikkelingen komen.

Kijk voor meer informatie op www.jentjens.nl

Bron: Brabants Dagblad/De Ondernemer