HomeNieuwsBedrijven en personenJASA Packaging Systems doet al jaren mee met Girlsday

JASA Packaging Systems doet al jaren mee met Girlsday

jasa-meisjes

Het landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in technische beroepen VHTO organiseert het evenement jaarlijks. Vorig jaar was de landelijke opening door minister Jet Bussemaker in Deventer. Dit jaar neemt Neelie Kroes de openingshandeling voor haar rekening in Amsterdam. Bijna tienduizend meisjes van basisscholen en middelbare scholen bezochten speciale evenementen bij 310 bedrijven, die graag meer vrouwen in dienst nemen. Want er is een behoorlijke ondervertegenwoordiging.

jasa-logo-2014Cijfers

Eerst maar even wat cijfers: Op het VMBO kiest 6 procent van de meisjes voor de sector techniek, tegen 46 procent van de jongens. Bij de sector ‘zorg en welzijn' zijn de cijfers precies omgekeerd. Na het VMBO kiest op het MBO 10 procent van de meisjes voor techniek. Voor havo en vwo liggen de percentages meisjes dat een natuurprofiel kiest hoger. Volgens het VHTO is dat onder meer te wijten aan de landelijke stimuleringsprogramma’s.

Herkenning

Jorgen Heurter, docent en decaan op het vmbo van het Petrus Canisius College (PCC), herkent zich wel in de cijfers. “Wij hebben nu in de vierde klas vijf meisjes in de techniek en in de derde zeven meisjes. Voor de girlsday hebben tien tot twaalf meisjes uit de eerste en tweede klas interesse. We nemen op deze dag ook de twijfelaars mee, want je kunt beter beslissen als je weet waar je naar toe gaat.” Het PCC doet al jaren mee met Girlsday. Op 14 april worden bezoeken gebracht aan de Huisvuilcentrale en aan JASA Packaging, producent van verpakkingsmachines en gespecialiseerd in weegtechniek. Twee bedrijven in Alkmaar waar techniek een belangrijke rol speelt. De meisjes krijgen een rondleiding en een workshop en krijgen te horen hoe een bedrijf in elkaar steekt.

Fijnhout

“De meeste meisjes kiezen voor de stroming ‘mens en dienstverlening', terwijl er in de techniek zeker mogelijkheden zijn. Ze zullen niet zo snel voor metaal of autotechniek kiezen, maar in de bouw zijn voldoende mogelijkheden. In het fijnhout of in de meubilering kun je heel goed je creativiteit kwijt.” Om de leerlingen toch met alle facetten kennis te laten maken is er in de onderbouw een carrousel langs alle afdelingen, om ook de andere technische afdelingen te promoten. “En we hebben een vrouwelijke docent voertuigtechniek, dat spreekt ook wel aan.” Heurter erkent dat het vaak vechten tegen beeldvorming is. “Daarom doen we ook mee aan deze Girlsday, die door de VHTO overigens perfect wordt georganiseerd. Natuurlijk is het goed om hier speciaal aandacht aan te besteden, zonder jongens. Een speciale dag voor alleen meisjes.” Daarnaast houdt het PCC speciale ouderavonden techniek, want ook bij ouders bestaat vaak een verkeerd beeld. Zoals gezegd sorteert het effect want het aantal meisjes in de klassen neemt toe. Heurter is daar blij mee. “Het heeft als neveneffect dat de sfeer in de klas verandert. Met alleen jongens is het een apenrots, meisjes kunnen gewoon zeggen: doe even normaal, en dat sorteert effect.”

Mannen is al moeilijk laat staan vrouwen

JASA Packaging Systems in Alkmaar is met recht een technisch bedrijf te noemen. Het bedrijf, begonnen in 1985, maakt verpakkingsmachines voor aardappelen, groenten en fruit en is specialist in weegtechniek. De machines vinden wereldwijd aftrek. Alle apparaten worden in Alkmaar gemaakt. JASA Packaging Systems doet al meerdere jaren mee met Girlsday en participeert ook in de Technet-kring, een uitwisselingsplatform voor scholen en bedrijven.

Technet

Technet is opgezet door TechniekTalent en moet er voor zorgen dat de interesse van schoolgaande kinderen voor technische beroepen groter wordt. Door elkaar te kennen is het voor scholen ook gemakkelijker om stageplekken dichtbij te vinden. Technetkringen zijn in het hele land te vinden.

Belangrijk

Stephanie Hulshoff van JASA vindt het belangrijk om de meisjes van het PCC en van het Jan Arentz College rondleidingen te geven op 14 april. “Als bedrijf willen we graag in contact komen met technische opleidingen en met de mensen die deze opleidingen volgen. We willen laten zien hoe leuk ons bedrijf is en geven daarom graag een kijkje in onze keuken. Wellicht heeft er iemand interesse.” Want het is slecht gesteld met de belangstelling. Hulshoff zegt dat er zestig mensen bij JASA werken. ,”Tien hiervan zijn vrouw. Ons bedrijf groeit en daardoor hebben wij een aantal vacatures, maar het is al heel moeilijk om de juiste mannen te vinden, laat staan vrouwen.”

Kijk voor meer informatie op www.jasa.nl.

Bron: Noordhollands Dagblad