Home Nieuws Machines Italiaanse pastaproducent vertrouwt op technologie van Rovema

Italiaanse pastaproducent vertrouwt op technologie van Rovema

La Molisana, deegwarenproducent in de regio Molise in Italië, kan terugkijken op een geschiedenis van meer dan honderd jaar. In Italië staat het bekende merk voor hoogwaardige pastaproducten. De fabriek in Campobasso is een ‘baken’ geworden voor de Duitse leverancier van verpakkingsmachines op de Italiaanse markt. Rovema is tegenwoordig de enige leverancier van verpakkingsmachines voor La Molisana.

In acht jaar tijd heeft La Molisana het merkimage en ontwerp vijf keer gewijzigd.
Momenteel vertrouwt het bedrijf op gedempte frontkleuren en geen kleuren aan de zijde van de verpakking. Hoewel dit ontwerp niet makkelijk is in termen van verpakkingstechnologie (zowel voor wat betreft de machine als het verpakkingsmateriaal), koos La Molisana voor deze variant.

Flavio Ferro, Productiemanager bij La Molisana, verwacht binnen niet al te lange termijn een volgende, drastische verandering in de verpakking. “Naar mijn mening zal een wijziging naar een papieren verpakking in de nabije toekomst noodzakelijk zijn. In de politiek en in de samenleving worden kunststoffen momenteel gedemoniseerd.
We volgen deze ontwikkeling nauwlettend. We kunnen deze wereldwijde beweging tegen kunststoffen niet negeren.”

Ferro maakt een interessante vergelijking: vergelijkbaar met de huidige hoge vraag naar recyclebaar papier als verpakkingsmateriaal op de Italiaanse markt, is er tegelijk een discussie ontstaan over lokale grondstoffen voor de productie van pasta. “In Italië hebben verschillende politici en groeperingen zich verzet tegen het gebruik van Canadese tarwe vanwege de mogelijke behandeling met glyfosaat. Daarop zagen we een toegenomen vraag naar Italiaanse tarwe. Om te profiteren van deze ontwikkeling en om aan deze consumentenwens te voldoen, heeft La Molisana haar merkimago versterkt met de slogan Grano Italiano.”

Deze nadruk op de lokale oorsprong van het graan heeft geleid tot een groei van de binnenlandse markt met 13% binnen drie maanden. “We moeten ons zo snel mogelijk aanpassen aan veranderingen. We hebben ons imago in korte tijd veranderd van wit naar blauw en weer terug naar wit, omdat de markt het eiste. De verpakkingssystemen van Rovema spelen een belangrijke rol voor La Molisana bij het reageren op dergelijke korte termijn veranderingen.”

La Molisana wilde haar machineleveranciers standaardiseren. “Wij vertrouwen op Rovema als onze enige partner voor onze verpakkingsmachines. Met deze standaardisatie hopen we op voordelen in reserveonderdelen, maar ook op communicatie. We hoeven maar met één bedrijf samen te werken”, zo vervolgt Ferro.

Ferro verklaart op basis van zijn ervaring: “”De betrouwbaarheid van Rovema is een cruciale factor voor La Molisana. Er zijn in de laatste acht jaar andere leveranciers geweest. Ik kan volmondig bevestigen dat de betrouwbaarheid van Rovema hoger is geweest dan bij de andere leveranciers. Zeker bij een 24/7 productie, het hele jaar door. Dit vereist een continue en betrouwbare productie met minimale uitvaltijden.”

La Molisane is zeer tevreden over de samenwerking en technische expertise. Tevens hecht men veel waarde aan een goede training van de operators. “Alleen goed opgeleide operators kunnen de vele mogelijkheden van een machine ten volle benutten. Het is ook een manier om fouten te voorkomen, wat erg duur kan zijn voor ons bedrijf. Rovema biedt een hoogwaardige service, goede trainingen en de samenwerking verloopt zeer vlot.”

La Molisana koos voor de Rovema SBS 250 Twin. Tot nu toe werkte La Molisana met een paar Rovema SBS 250 Single met een uitvoersnelheid van maximaal 80 zakken per minuut.
De twee nieuwe SBS 250-machines zijn gebouwd als high-speed SBS 250 Twin, twee vorm-, vul- en sluitmachines en bereiken een uitvoersnelheid van maximaal 160 zakken per minuut.

Met slechts een iets grotere footprint kunnen hiermee twee keer zoveel zakken worden geproduceerd. Met deze oplossing van Rovema kunnen bovendien bijna alle smeltlasbare verpakkingsmaterialen worden verwerkt. Zelfs biologisch afbreekbare en nieuwe verpakkingsmaterialen die kunnen helpen om het gebruik van plastic te reduceren. Daarmee heeft La Molisana een toekomstvaste investering gedaan.

Ferro sluit af: “Natuurlijk is de kwaliteit van ons pastaproduct heel belangrijk. Maar we moeten natuurlijk ook rekening houden met de mening van de consument. En dat heeft vooral invloed op de verpakking. Dankzij de samenwerking met Rovema zijn we in staat hierop flexibel in te spelen.”

De toch al intensieve samenwerking zal nog verder worden uitgebreid. Rovema is erg blij met de geplande bestellingen van La Molisana, maar is bijzonder verheugd over de mogelijkheid om deze verpakkingslijnen aan andere geïnteresseerde producenten te mogen tonen.

www.rovema.com