HomeNieuwsIshida vermindert productweggave bij Deens snoepgoedbedrijf met 10 procent

Ishida vermindert productweggave bij Deens snoepgoedbedrijf met 10 procent

ishida-drop

Een 24-kops multiheadweger van Ishida heeft de productweggave met  tien procent verminderd door bij de fabriek van Galle & Jessen, onderdeel van het internationale snoepgoedbedrijf Toms Group in Hvidovre in de buurt van Kopenhagen, de doorvoer van dropjes te optimaliseren. Dat meldt Verpakking Totaal op basis van een persbericht van Ishida.

ishida-logoMet meer dan 600 miljoen dropjes per jaar is Ga-Jol het best verkopende dropmerk van Denemarken. Het merk, dat in 1933 voor het eerst werd geproduceerd, omvat verschillende smaken drop, evenals kauwgom, zuurtjes en pepermuntjes.

Ga-Jol wordt verpakt in handige, kleine doosjes van 23 gram. De dropjes werden oorspronkelijk met behulp van volumetrische vullers verpakt, maar om het juiste gewicht voor elke verpakking te verkrijgen moesten de verpakkingen met twee à drie gram extra worden gevuld.

“Weggave van een dergelijke omvang kan gedurende een productierun erg kostbaar zijn”, aldus Kaja Thomsen, de productiemanager bij Galle & Jassen die het project coördineerde. “Door Ishida te installeren, verpakken we nu in feite voor iedere tien verpakkingen één doosje extra. Door de weggave om te zetten in extra productdoorvoer zal het niet lang duren voor de machine zijn investering heeft terugverdiend.”

Naast vermindering van de productweggave was het minstens zo belangrijk dat de snelheden van de productielijnen gehandhaafd bleven. De Ishida verwerkt momenteel 280 verpakkingen per minuut, wat ver onder het potentieel van de machine ligt. Dit komt doordat andere machines in de verpakkingslijn geen hogere snelheden toelaten, iets wat Galle & Jessen de komende maanden wil aanpakken om de beoogde lijnsnelheid van meer dan 400 verpakkingen per minuut te behalen.

Het flexibele ontwerp van de Ishida biedt de mogelijkheid om de 24 weegkoppen onder te verdelen in zes elementen met elk vier koppen. Op die manier stuurt de weger zes wegingen tegelijk naar een speciaal ontwikkeld trechtersysteem dat de dropjes in doosjes verpakt. Daarnaast beschikken de weeghoppers over speciaal C4 antikleef materiaal om te zorgen dat de dropjes niet samenklonteren, maar soepel en snel door de machine worden gevoerd.

Het unieke trechter-/deponeersysteem, ontworpen door Ishida, stuurt de zes wegingen naar zes bekers die onder de weger verschijnen. De machine van Ishida is gekoppeld aan het verpakkingssysteem, zodat precies het juiste aantal bekers verschijnt wanneer er om welke reden dan ook minder dan zes wegingen worden verzonden door de weger.

De bekers worden vervolgens naar het vulstation overgebracht. De doosjes worden automatisch gevouwen en de bekers bewegen zich over de doosjes heen om de dropjes gelijkmatig te deponeren. Na het vullen worden de doosjes gesloten en dichtgelijmd, alvorens ze naar een krimpfolie verpakkingsmachine worden vervoerd en voor verder transport in grotere kartonnen dozen worden geplaatst.

De weger van Ishida, afkomstig uit de nieuwste R-productreeks, is een compact model met weeghoppers van 1,5 liter die beschikt over unieke en speciaal aangepaste technologie. Daarmee bedraagt de efficientie bijna 100 procent en is de weegnauwkeurigheid met 0,5 procent per verpakking verbeterd vergeleken met de voorgaande technologie. De weger werd geïnstalleerd in samenwerking met Ishida's agent voor multiheadwegers in Denemarken, TH Consult. De relatie met Galle & Jessen en de Toms Group begon ongeveer achttien jaar geleden, en Toms heeft momenteel negen wegers en controlewegers van Ishida in hun fabrieken in Denemarken geïnstalleerd.

“We zijn zeer tevreden over de prestaties van de nieuwe Ishida weger”, zegt Niels Hansen, productiesupervisor bij Galle & Jessen. “De machine heeft zijn strepen al verdiend met het verminderen van de weggave, maar we zijn ook blij met de mogelijkheid om nog hogere snelheden te kunnen bereiken naarmate de verpakkingslijn verder wordt ontwikkeld.”

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.nl.

Bron: Ishida/Verpakking Totaal