HomeNieuwsIshida tilt verpakkingsproces Micarna naar hoger plan

Ishida tilt verpakkingsproces Micarna naar hoger plan

ishida-micarna

Het Zwitserse voedselbedrijf Micarna zag zijn efficiency aanzienlijk toenemen sinds de installatie van een Fresh Food-weger en een X-ray inspectiesysteem van Ishida. Voordelen van het nieuwe systeem zijn onder meer een besparing op arbeid, een snelle Turn on Investment en een verbeterde kwaliteitscontrole. Tot de specialiteiten van Micarna, onderdeel van de Zwitserse Migros Group, behoren onder andere ‘Geschnetzeltes', fijngesneden kip die – net als ander vers vlees – moeilijk automatisch te verwerken is. Omdat het vlees de neiging heeft aan elkaar of aan contactoppervlakken te blijven plakken, werden de stukjes kip tot voor kort nog handmatig gewogen en verpakt.

ishida-logoDe nieuwe verpakkingslijn betekent het einde van de handmatige werkwijze en is de eerste lijn die voor dit type product is ontwikkeld. Een 2-kops Fresh Food-weger van Ishida, die 48 wegingen per minuut uitvoert, speelt een centrale rol in de lijn. Het gesneden vlees wordt aangevoerd op twee transportbanden die op draaibare armen zijn gemonteerd. Zij bedienen elk de aanvoer naar maximaal zes toevoerbanden naar de pool hoppers. Optische sensors identificeren de hoppers die gevuld moeten worden, waarna ze de transportbanden met het product naar de juiste toevoerband sturen.

De pool-, weeg- en booster hoppers zijn stuk voor stuk vervaardigd van plastic met geribde oppervlakken en beschikken over ‘non-stick scraper gates'. De combinatie van transportbanden, toevoerbanden en hoppers zorgt ervoor dat de producttoevoer consistent blijft, zonder opstoppingen of resterend product, zodat letterlijk iedere tray met een nauwkeurig gewogen portie wordt gevuld. De weger is IP65 waterbestendig en alle contactmakende onderdelen kunnen zonder gereedschap worden verwijderd, wat het schoonmaken vereenvoudigt.

De nieuwe lijn heeft grote besparingen opgeleverd voor Micarna; de productweggave is met 7% verminderd, terwijl het personeel vanwege de procesautomatisering voor andere taken kan worden ingezet. Omdat hygiëne zo belangrijk is bij het verpakken van vlees, levert de automatisering een aantal voor de hand liggende voordelen op.

Toen de vleesproducten bij Micarna nog handmatig werden verpakt, werd er vertrouwd op de waakzaamheid van het personeel om aanwezige verontreinigingen op te sporen. Ishida's IX-GA-4075 X-ray inspectiesysteem is in staat zeer kleine metaalverontreinigingen van slechts 2 x 0,2mm te identificeren en detecteren. Deze mate van nauwkeurigheid is veel groter dan bij traditionele metaaldetectors.

Micarna gebruikt de lijn met de Ishida X-ray machine nu voor het verpakken van al hun gesneden en gehakte vleesproducten, waarbij het risico op verontreinigingen altijd aanwezig is. Behalve metaal, plastic, glas, steen, hard rubber of stukjes bot worden ook beschadigde of te lichte producten gedetecteerd.

Omdat het bedrijf tot twintig verschillende producten per dag verpakt, moet er regelmatig tussen producten worden gewisseld. De voorgeprogrammeerde X-ray machine van Ishida kan daarom in slechts één minuut worden gereset. Er is vrijwel geen onderhoud vereist en schoonmaken is heel eenvoudig omdat onderdelen moeiteloos kunnen worden verwijderd.

Antonio Varela, hoofd gevogelteverwerking bij Micarna, is tevreden met de innovatieve oplossing van Ishida: “Wij verwachten dat onze investering zichzelf binnen slechts achttien maanden zal hebben terugverdiend.”

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.nl.

Bron: Verpakking-Totaal