HomeNieuwsIshida-lijn voor noten levert snel rendement op

Ishida-lijn voor noten levert snel rendement op

ishida-noten

Een bekend Duits notenverwerkend bedrijf heeft zijn gemiddelde productweggave van 2 gram naar 0,4 gram per blikje noten van 200 gram weten te verminderen, door van volumetrisch afvullen over te stappen op de multiheadwegers van Ishida.

ishidaFelix GmbH & Co. KG, gevestigd in Schwerte in de buurt van Dortmund, is onderdeel van The Nut Company (TNC), de grootste notenspecialist van Europa. Het bedrijf verwerkt producten waaronder pinda's, cashewnoten, amandelen en macadamnoten onder het bekende merk ültje in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Slovenië, en onder het merk Felix op afzetmarkten in Oost-Europa. 

Er werd een uiterst flexibel systeem geïnstalleerd voor het verpakken van hoge kwaliteit noten in blikjes met hersluitbare plastic deksels. Het systeem omvat twee Ishida wegers met een parallel gekoppelde configuratie. De noten kunnen bij één weger of bij beide wegers worden aangevoerd, en elke weger beschikt over twee uitlaatopeningen (d.w.z. ze kunnen als twee afzonderlijke wegers worden gebruikt en nauwkeurig gewogen hoeveelheden in twee blikjes tegelijk deponeren) om hogere snelheden te bewerkstelligen. Vervolgens worden de twee lijnen (één lijn per weger) met gevulde blikjes samengevoegd om onder gemodificeerde atmosfeer geseald en gecodeerd te worden.

De nieuwe wegers zijn ontworpen met ‘gekoppelde hoppers'. Hoewel elke weger 12 weegkoppen en 12 pool hoppers heeft, verzorgt iedere pool hopper in feite de aanvoer naar twee weeghoppers, dus 24 in totaal. De snelheid en nauwkeurigheid die hiermee worden bereikt zijn vergelijkbaar met die van een veel grotere multiheadweger. Deze wegers, met hun compacte hoppers van 0,8 liter, zijn in dit geval perfect voor de relatief kleine doelgewichten.

Een ander voordeel van de wegers is hun compacte ontwerp, waardoor ze goed in een ruimte met hoogtebeperkingen kunnen worden ingepast en er voldoende ruimte overblijft voor metaaldetectorhalzen op alle uitlaatopeningen.

De nieuwe lijn heeft de productweggave voor elk blikje van 200 gram teruggebracht van 2 tot 0,4 gram, een vermindering van 80%. Dit is vooral van belang voor producten zoals cashewnoten, die al bij aankoop van het onverwerkte product vele malen duurder zijn dan pinda's. Daarnaast is multiheadwegen met name efficiënt bij iets hogere stukgewichten, zoals met cashewnoten en macadamnoten bijvoorbeeld het geval is.

De financiële voordelen van multiheadwegen in vergelijking met die van volumetrisch afvullen worden duidelijk onderstreept door de oorspronkelijk beoogde terugverdientijd van twee jaar. Men hoopt zelfs dat de rentabiliteitsdrempel van de investering binnen deze twee jaar bereikt zal worden.

Helmut Brangenberg, hoofd van de technische afdeling bij Felix, zegt hierover: “Omdat we zoveel geld besparen door het product nauwkeuriger te wegen en de weggave te verminderen, verdient de investering zichzelf heel snel terug.”

Voor meer informatie:
Jan Zwaan
Ishida Europe BV
De Dieze 5
5684 PR Best
T +31 499 39 3675
F +31 499 39 1887
info@ishida.nl
www.ishidaeurope.nl

Bron: AGF.nl