HomeNieuwsIshida levert lijn voor verpakken ontbijtgranen

Ishida levert lijn voor verpakken ontbijtgranen

ishida-ontbijtgranen

Een 16-kops 4-mix multiheadweger van Ishida heeft bij Kentaur, een Zwitserse producent van ontbijtgranen, een grotere snelheid en nauwkeurigheid geïntroduceerd bij het wegen en verpakken van een breed assortiment gepofte granen en cornflakes. Dat heeft geresulteerd in kostenbesparingen en minder productverlies. Dat meldt Verpakking Totaal op basis van informatie van Ishida Europe.

ishida-logoKentaur is de grootste producent van ontbijtgranen in Zwitserland. Tegenwoordig produceert het bedrijf granen voor het eigen merk en voor grote ketens zoals Migros en Coop. Om aan de laatste eisen van klanten te kunnen voldoen, wilde Kentaur investeren in een nieuwe verpakkingslijn die op hoge snelheid werkt, lange en korte productieruns aankan en zowel mixproducten als producten met één ingrediënt verwerkt, plus de mogelijkheid om snel tussen producten te wisselen.

De keuze viel op Itech AG in Rotkreuz, de agent van Ishida Europe in Zwitserland, voor de planning en installatie van een compleet nieuw en flexibel verpakkingssysteem over drie verdiepingen. Op het hoogste niveau worden de granen aangevoerd uit buffersilo's. Er zijn twee silo's van 1.200 liter voor enkelvoudige ingrediënten of voor de hoofdbestanddelen van een mix, en twee kleinere tanks van 300 liter die voor kleine bestanddelen of als aanvulling op de grote silo's worden gebruikt.

Iedere silo wordt op een trilfeeder op de onderliggende verdieping geleegd, boven de weger van Ishida. Het 16-kops model uit de R-productreeks kan mixen verwerken met vier bestanddelen, maar kan ook snel aan drie of twee bestanddelen of slechts één ingrediënt worden aangepast.

De gewogen hoeveelheden worden vervolgens op de onderste verdieping in een verticale bagmaker gedeponeerd. De PE- of PP-zakken (doelgewichten variëren van 150 t/m 750g) worden naar een metaaldetector gevoerd en vervolgens naar een controleweger, waarna ze via een pick-and-place station in kartonnen dozen worden geplaatst.

Bij het mixen van de ingrediënten op de weger wordt geprofiteerd van de nauwkeurigheid van Ishida's multihead weegtechnologie, die ervoor zorgt dat iedere verpakking en mix met ontbijtgranen over exact dezelfde hoeveelheid ingrediënten beschikt, iets wat niet haalbaar was met het vooraf mixen van ingrediënten.

De snelheden zijn indrukwekkend gezien de relatief langzame toevoerstroom van deze graansoorten: voor producten met één ingrediënt worden snelheden van maximaal 60 verpakkingen per minuut behaald (ongeveer drie keer méér dan de snelheid van de eerdere lineaire weger), terwijl mixproducten in verpakkingen van 375g met snelheden van maximaal 45 verpakkingen per minuut worden verwerkt.

Een andere primaire vereiste voor de lijn was de mogelijkheid om snel tussen producten te kunnen wisselen, om zowel grote orders als zeer korte productieruns aan te kunnen. Bij het wegen van verschillende ingrediënten moet de installatie worden schoongemaakt, een proces dat door het “lift-off, drop-on” ontwerp van de contactonderdelen van de Ishida multiheadweger wordt bespoedigd.

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.nl.

Bron: Ishida Europe/Verpakking Totaal