HomeNieuwsIshida installeert kleinste multihead weger ter wereld bij Unilever

Ishida installeert kleinste multihead weger ter wereld bij Unilever

ishida-lilliput

Om de productie en winstgevendheid van hun soep- en sausmixen te verbeteren, voegt de vestiging van Unilever Bestfoods Knorr in Duppigheim in de Elzas alle lichtere ingrediënten toe aan de mixen met behulp van Ishida's speciale ‘Lilliput' weger, 's werelds kleinste multiheadweger, in plaats van met de volumetrische methode die voorheen werd gebruikt.

ishida-logoLaurent Ghesquière, directeur van de faciliteit met zestien verpakkingslijnen voor gedroogde producten, waarbij één lijn uitsluitend de productie van cateringverpakkingen verzorgt, gaf een voorbeeld van de problemen die zich met de volumetrische machines voordeden. “Voor het jachtsausrecept van Knorr is 1,5g gedroogde paddenstoel nodig per vierzijdig geseald zakje. Dit gewicht kon nooit nauwkeurig worden gewogen, wat resulteerde in klachten over het gebrek aan paddenstoelen in sommige zakjes. Bovendien vielen de gedroogde paddenstoelen in de volumetrische machines uit elkaar tot een fijne poeder die de faciliteit dreigde te vervuilen en die het sealen van de sauszakjes belemmerde.”

Ishida's Lilliput multiheadweger, met 50cc hoppers en een ultracompacte vloerbezetting van 600mm bij 400mm, werd speciaal ontworpen voor het wegen van uiterst kleine doelgewichten. De machine had zich bijvoorbeeld in Nederland al bewezen met het wegen van minutieuze maar kostbare zaadjes, en in Zwitserland met het wegen van vederlichte tandheelkundige producten.

De Lilliput kan maximaal 250 nauwkeurige wegingen per minuut verwerken, met doelgewichten die variëren van 0,7g tot 40g. Bij dergelijke kleine gewichten kunnen zelfs zwakke luchtstromen, laat staan voelbare schokken of stoten, de weegnauwkeurigheid verstoren. Om die reden werd het 14-kops model dat in Duppigheim is geïnstalleerd stevig door de technici van Ishida verankerd met behulp van een robuuste arm. Hiermee is niet alleen het gevaar op overmatige speling opgelost, het is ook een handige manier om de machine te laten zakken zodat ze eenvoudig kan worden schoongemaakt.

Behalve dat alle bestaande problemen zijn verholpen, meent het bedrijf ook dat de efficiëntie door de overstap op het multiheadwegen met de Lilliput met maximaal 10% is toegenomen, zodat er nu tien zakjes per minuut extra gevuld worden dan voorheen het geval was.

Het besluit om de hulp van Ishida in te roepen, berustte op het feit dat Laurent Ghesquière wist hoe robuust en betrouwbaar Ishida's conventionelere multiheadwegers zijn; negen van deze wegers deden namelijk al jaren trouw dienst in de verpakkingslijnen voor gedroogde soepen en sauzen. “Sinds 1992 heeft zich geen enkel probleem voorgedaan”, zo vertelt hij. “Wat betreft innovatie en betrouwbaarheid is Ishida op het gebied van weegmachines wat BMW is op het gebied van auto's.”

De faciliteit in Duppigheim produceert jaarlijks 65.000 ton soepen en sauzen, waarvan 27.000 ton uit gedroogde producten bestaat. Knorr heeft een marktaandeel van 30% voor gedroogde soepen en sauzen en soepen in kartonnen verpakkingen.

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.nl.

Bron: AGF.nl