Home Machines Inspecteren Ishida Europe garandeert kwaliteit van aardappelen bij Quik's

Ishida Europe garandeert kwaliteit van aardappelen bij Quik's

De grotere detectiecapaciteiten en nauwkeurigheid van Ishida's X-ray inspectietechnologie bieden de Nederlandse specialist in voorgekookte aardappelproducten de mogelijkheid aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen te voldoen. Met name de Ishida IX bij Quik's Potato Products is in staat om verontreinigingen, waaronder metaal en steentjes, met afmetingen tot slechts 0,6 mm te detecteren in metalen trays.

Quik's Potato Products produceert een assortiment hoogwaardige aardappelgerechten, zoals aardappelpartjes met knoflook, nieuwe aardappelen met zeezout en rozemarijn en gegratineerde aardappelen met geraspte kaas. Het bedrijf gebruikt geen additieven of conserveringsmiddelen in zijn producten en het is daarom essentieel dat producten meteen de eerste keer correct worden verwerkt om de houdbaarheid in de winkel te maximaliseren.

Voordat het X-ray inspectiesysteem van Ishida werd geïnstalleerd, gebruikte Quik's een metaaldetector voor handhaving van de kwaliteitsnormen. Hoewel de metaaldetector ongewenste stoffen in de producten afkomstig van productie- en verpakkingsapparatuur hielp voorkomen was deze machine niet in staat om verontreinigingen in de aluminium trays te detecteren, terwijl het bedrijf die juist steeds meer ging gebruiken. Daarnaast kunnen onbewerkte rauwe aardappelen steentjes en andere verontreinigingen uit de grond bevatten, die ondanks rigoureuze inspecties na het oogsten in het product kunnen achterblijven zelfs na bewerking. Metaaldetectie was dus niet de oplossing.

Het X-ray inspectiesysteem van Ishida maakt gebruik van de Genetic Algorithm (GA) technologie van het bedrijf, waarmee de machine kan worden ‘getraind' in het detecteren van de meest voorkomende kwaliteitsproblemen om de hoogste mate van detectiegevoeligheid en betrouwbaarheid te bieden. Bij Quik's Potato Products kan de machine verontreinigende stoffen met afmetingen tot slechts 0,6 mm detecteren, wat veel beter is dan de minimumnorm van 3 mm van het BRC. De machine heeft flexibele detectiecapaciteiten en kan worden aangepast aan de verschillende producten die worden verwerkt. Zo kan de GA voor bijvoorbeeld een product met pepersaus worden ingesteld om te voorkomen dat de machine elke peperkorrel als een verontreinigende stof identificeert, terwijl tegelijkertijd de detectiecapaciteit voor andere ongewenste stoffen wordt verhoogd.

Een ander voorbeeld van de veelzijdigheid van de Ishida IX is de capaciteit om verontreinigingen uit de grond te detecteren, met name kleine steentjes. Daarnaast worden sommige aardappelen geoogst op herwonnen land, waar vaak afvoerbuizen in de grond zitten die tijdens het ploegen door tractors stuk zijn gemaakt. Omdat deze stukjes buis dezelfde kleur hebben als de aardappelen, is de kans groot dat ze door camera-inspectiesystemen voor bulkproducten worden gemist. Het Ishida X-ray systeem kan deze echter wel detecteren.

De huidige productiesnelheden worden gestuurd door de vulapparatuur, waarbij de IX maximaal dertig trays per minuut verwerkt. De machine is echter tot snelheden van meer dan honderd trays per minuut in staat, wat mogelijkheden biedt voor hogere snelheden in de toekomst. Productwisselingen voor het uitgebreide assortiment van Quik's zijn eenvoudig uit te voeren. De specificatie van elk producttype is vooraf ingesteld en kan met één druk op de knop worden opgevraagd.

Het hygiënische ontwerp van de machine, met transportbanden die volgens IP-66 normen zijn gemaakt en een behuizing die aan IP-65 voorschriften voldoet, en de eenvoudige toegang tot alle onderdelen, zonder gereedschap, waardoor snel schoonmaken mogelijk is, voldoet aan de strengste hygiënische normen die bij de fabriek van Quik’s Potato Products worden gehanteerd.

Henri van Hemert, Quality Engineer bij Quik's, zegt dat de veelzijdigheid, de omvang en het gebruiksgemak de hoofdredenen waren voor de keuze van het X-ray inspectiesysteem van Ishida. “We hebben andere modellen overwogen maar als ze vergelijkbare capaciteiten hadden, waren ze te groot om in onze bestaande lijn te worden ingepast terwijl de kleinere modellen niet nauwkeurig genoeg waren. De Ishida IX bleek het meest veelzijdig te zijn en was het eenvoudigst in te stellen en te bedienen. En als huidige gebruiker van Ishida's multiheadwegers en controlewegers hadden we alle vertrouwen in de uitstekende prestaties en betrouwbaarheid van de machine. Kwaliteit is de kritieke vereiste voor onze activiteiten en het X-ray inspectiesysteem van Ishida speelt een vitale rol om ervoor te zorgen dat we de beste producten aan onze klanten leveren.”

www.ishidaeurope.nl