HomeNieuwsIshida biedt verpakkingslijnoplossing voor diepvries friet

Ishida biedt verpakkingslijnoplossing voor diepvries friet

ishida-diepvries-friet

De in België gevestigde aardappelverwerker Agristo installeerde voor hun diepvriesfriet een aangepaste verpakkingslijnoplossing van Ishida Europe en hun exclusief distributeur in België, BRN. De lijn moest een optimale productiedoorvoer en efficiency realiseren als onderdeel van Agristo's nieuwe moderne fabriek in Tilburg.

ishida-logoDe oplossing van Ishida/BRN omvat het verpakkingsproces vanaf het punt van uitvoer uit de vriestunnel tot aan de toevoer van het product aan de bagmakers. De oplossing omvat zes geavanceerde Ishida wegers uit de CCW-R productreeks, die verpakkingsmaten van 450g t/m 2,5kg kunnen verwerken met snelheden tot 100 zakken per minuut voor de verpakkingen van 450g.

Agristo, dat in 1985 werd opgericht, is uitgegroeid tot leidinggevend leverancier van aardappelproducten met een productie van meer dan 200.000 ton per jaar. Het bedrijf specialiseert zich in diepvries- en voorgebakken friet, waarvan het grootste deel onder het eigen merk aan meer dan tachtig landen wereldwijd wordt geleverd. De lang gevestigde relatie van Agristo met BRN en Ishida zorgde ervoor dat deze bedrijven een voor de hand liggende keuze waren voor de ontwikkeling van een geschikte verpakkingsoplossing voor de nieuwe fabriek. Vooral de logistiek van het project vereiste dat er van een klein aantal hoofdleveranciers gebruik werd gemaakt met duidelijk omlijnde verantwoordelijkheden. BRN werd geselecteerd om invulling te geven aan de verpakkingsvereisten, samen met drie andere hoofdleveranciers voor het gebouw, de verwerkingsruimte en de automatisering.

Na het verlaten van de vriestunnel komt de friet op een geïntegreerde weegtransportband terecht die de lijncapaciteit monitort. Om mogelijke fluctuaties in het productie- en verpakkingsproces op te vangen en een gelijkmatige toevoer van het product naar de wegers te garanderen, wordt eventueel overtollig product in een speciale FiFo buffer vastgehouden om op het juiste moment terug bij de verpakkingslijn te worden gevoegd. Het product wordt ook gecontroleerd om substandaard exemplaren (bijvoorbeeld zwarte plekken) te verwijderen, waarna het in de juiste verhouding korte en lange frietjes wordt gesorteerd. Te korte friet wordt afgevoerd naar een volgende verpakkingslijn die speciaal bedoeld is voor dit product.

De Ishida wegers zijn van het model CCW-R-214W-S/50-WP, met een hygiënische waterbestendige constructie speciaal voor diepvriesproducten. Een van de uitdagingen bij de installatie was om de bovenste en onderste verpakkingsruimtes gescheiden te houden, zodat de wegers eenvoudig schoongespoten kunnen worden zonder dat er water in de ondergelegen, droge verpakkingsruimte terechtkomt. Daarnaast beschikken de cross-feeders over een buffercapaciteit van 0,5m3 om de productstroom naar de wegers te regelen.

De wegers in de R-productreeks maken gebruik van geavanceerde hardware en software om gewichtcombinaties bij hoge snelheden te kunnen berekenen en controleren, wat een aanzienlijke vermindering van de productweggave oplevert. Hogere berekeningssnelheden bevorderen ook de algemene efficiency aangezien de weger het vrijwel nooit nodig vindt om een weging te verwerpen omdat het boven of onder het beoogde gewicht zit. De tussenkomst van een operator is minimaal vanwege een automatisch toevoercontrolesysteem en het zelfregelende vibreersysteem dat de vibratiesterkte automatisch bijstelt om de productstroom te optimaliseren.

Een deel van de frieten kan van de lijn weg worden gevoerd om met een verwerkt product te worden gemengd of apart als eindproduct te worden verpakt.

“De benadering van Ishida en BRN ten opzichte van onze vereisten was uitstekend”, aldus Antoon Wallays van Agristo. “Ze manifesteerden een goed begrip van onze behoeften, flexibiliteit met de oplossing die ze ontwikkelden, en professionaliteit en een snel reactievermogen met de installatie ervan.”

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.nl.