HomeMachinesInspecterenInspectiesysteem van Ishida verbetert productveiligheid

Inspectiesysteem van Ishida verbetert productveiligheid

ishida-wolff

Bij Wolff, onderdeel van de Duitse Lambertz Group en producent van hoge kwaliteit peperkoek, zijn twee IX-GA-4075 X-ray inspectiesystemen van Ishida geïnstalleerd om de productveiligheid voor zowel de onbewerkte ingrediënten als voor het verpakte product te verbeteren, wat de efficientie van de productie in het algemeen heeft verbeterd.

ishida-logoHoewel X-ray inspectiesystemen voor voedselproducten zich meestal aan het einde van de lijn bevinden om vervuilende stoffen uit elk stadium van het productie- en verpakkingsproces te detecteren, kan de aparte controle van onbewerkte ingrediënten de veiligheid nóg verder verbeteren, omdat de uiteindelijke inspectie van het verpakte product zich beter op een beperkter aantal potentiële problemen kan richten. 

Bij de fabriek van Wolff in Neurenberg worden gepelde hele noten, o.a. hazelnoten, amandelen, cashewnoten en walnoten, uit verschillende landen afgeleverd. In elk van deze landen lopen de omstandigheden waarin de noten worden geoogst en gepeld sterk uiteen. Het gevolg is dat de hoeveelheid vervuilende stoffen, zoals stukjes schaal en stenen, óók verschilt. Voorheen werden de noten aan de hand van een visuele inspectie op vervuilende stoffen gecontroleerd, iets wat aan effectiviteit te wensen overliet. Dit leidde regelmatig tot schade bij de notenmolens vanwege de stenen. 

Tegenwoordig worden de noten eerst op een transportband gelegd en rechtstreeks naar het inspectiesysteem vervoerd. De transportband bereikt snelheden van dertig meter per seconde, waardoor per uur ongeveer twee ton aan ingrediënten gecontroleerd en gezuiverd kan worden.

Het inspecteren van de uiteindelijke verpakkingen stelde het bedrijf voor weer een andere uitdaging. Ingrediënten van de klassieke Oblaten peperkoek zijn olierijke zaden, gekonfijte sinaasappelschil en kruiden, evenals suiker, bloem, stroop en heel eipoeder, wat een variatie aan dichtheid tot gevolg heeft voor elk stuk product. Een standaardverpakking van 200g bevat zeven stuks die op hun zijkant staan in een tray die in doorzichtig plastic is verpakt. Dit houdt in dat de straal van het x-ray inspectiesysteem door de gehele breedte van elk stuk moet dringen.

“In het begin twijfelden we eraan of dit zou werken”, vertelt Achim Chast, kwaliteitsmanager bij Wolff. “Maar het inspectiesysteem van Ishida kon worden gekalibreerd om dit complexe product zonder problemen te verwerken.”

Wolff is blij met de grotere veiligheid die is bereikt met een systeem dat steen, glas, metaal, plastic, hard rubber en hout op zeer betrouwbare wijze detecteert, en met de geruststelling die het systeem zowel winkeliers als consumenten biedt. 

Het IX-GA X-ray inspectiesysteem maakt gebruik van een zelflerend Genetic Algorithm (GA) om optimale detectiegevoeligheid en betrouwbaarheid te garanderen, terwijl ook de locatie van de vervuilende stof nauwkeurig kan worden geïdentificeerd. Het systeem is in staat metalen fragmenten met een diameter van 0,5 mm te detecteren (vrijwel onzichtbaar voor het menselijk oog), iets wat Wolff tot volle tevredenheid vaststelde toen het bedrijf vóór aanschaf diverse concurrerende machines vergeleek. Voorheen zouden metalen stukjes van drie keer zo groot de metaaldetector tijdens het inspectieproces zijn ontsnapt, terwijl vervuilende niet-metalen stoffen helemaal niet door de machine zouden zijn gedetecteerd.

Hoewel het aantal klachten van consumenten (voornamelijk vanwege stukjes schaal) klein was, is dit aantal sinds de komst van de X-ray machines van Ishida met nog eens 80% afgenomen. Bovendien kan iedere verpakking naar een X-ray afbeelding worden getraceerd, zodat het bedrijf onontvankelijk tegen claims is beschermd. “De upgrade die door het gebruik van X-ray technologie is ingevoerd voldoet meer dan genoeg aan onze vereisten”, concludeert Achim Chast. “Het geeft uitdrukking aan het verantwoordelijkheidsgevoel dat wij hebben.”

Kijk voo rmeer informatie op www.ishidaeurope.nl.