HomeDossiersDesignInnovatieve verpakking voor rijst wint AH Packathon 2024

Innovatieve verpakking voor rijst wint AH Packathon 2024

Albert Heijn organiseerde 17 mei de tweede editie van de AH Packathon. Voor deze tweede editie nodigde Albert Heijn klanten uit te delen waar zij tegenaan lopen bij eigenmerk verpakkingen en waar zij kansen zien om vanuit gebruiksgemak deze verpakkingen te verbeteren. De vijf klanten, die uit honderden inzendingen werden geselecteerd, gingen ieder in een team van verpakkingsexperts, leveranciers en Albert Heijn medewerkers op zoek naar oplossingen voor hun verpakking.

De AH Packathon 2024 startte met vijf klanten die hun ingezonden product; Afwasmiddel, Zachtfruit, Citrus, Rijst en Pastasaus presenteerden. Na de introductie gingen de klanten en hun teams uiteen om hun baanbrekende oplossing te bedenken. Zij kregen een paar uur om te brainstormen, ontwerpen en technische haalbaarheid te beoordelen, waarna de teams de ideeën aan de jury mochten presenteren. De jury beoordeelde de ideeën onder meer op gebruiksgemak, duurzaamheid en haalbaarheid van de oplossing.

De klantervaring waarbij de rijstverpakking geopend wordt door het klepje naar binnen te duwen, en dat er vervolgens geen rijst uitkomt, of juist te veel, dat herkent bijna iedereen. Of het voorbeeld van de grote 1 kilogramverpakking, die van plastic is, en vaak scheurt bij het openen of gebruik. Dat biedt kansen om de verpakking te verbeteren zodat je de rijst beter kan bewaren of minder verspilt.

“Ik ben heel blij dat ons concept heeft gewonnen. Nu sta ik lang te prutsen met de opening tijdens het koken, of ik scheur het hele pak open. Het prototype dat ik tijdens Packathon mocht testen, was erg makkelijk in het gebruik en ook goed hersluitbaar. Ik kan niet wachten tot de nieuwe verpakking in de schappen ligt”, aldus Mechteld, klant van Albert Heijn.

Innovatie is soms doodeenvoudig. Bij het winnende concept wordt de opening van de verpakking veranderd in een klepje dat naar buiten toe te openen is. Zo wordt het gebruiksgemak vergroot en kan iedereen beter doseren. Daarmee kwam ook het idee om de grote 1 kilogram rijstverpakking om te zetten naar karton met ook zo’n handig, goedwerkend klepje. Albert Heijn gaat na hoe de nieuwe verpakking zo snel mogelijk zijn weg kan vinden naar de schappen.

“Hier kan ik zo van genieten, klanten die vol enthousiasme hun feedback delen en met onze eigen mensen en experts willen samenwerken aan een oplossing voor iets waar ze zich over verbazen”, aldus Anita Scholte op Reimer, directeur kwaliteit en duurzaamheid bij Albert Heijn, en jurylid: “Helaas moet je kiezen, want er werden vijf fantastische concepten gepresenteerd. Maar team Rijst kwam gewoon met een pitch waarin de kracht van de eenvoud evident was. Met de andere vier verpakkingsoplossingen gaan we in de komende tijd ook aan de slag.”

www.ah.nl