HomeNieuwsBeurzen en evenementenInnovaties centraal op IFFA nu dieptepunt vleesmarkt is bereikt

Innovaties centraal op IFFA nu dieptepunt vleesmarkt is bereikt

iffa-2010-1

Van 8 tot en met 13 mei vindt in Frankfurt de IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie plaats. In 2009 was de crisis hevig en hadden leveranciers van vleesverwerkende- en verpakkingsmachines 20% minder productie. Volgens IFFA-voorzitter Gassmann is het dieptepunt nu bereikt en zijn de ontwikkelingen op de mondiale vleesmarkt hoopgevend. De Europese markt wordt gekenmerkt door sterke concurrentie, hoge reactiesnelheden op snel veranderende consumententrends en daaruit voortvloeiend een toenemende variatie in producten en verpakkingen. “Productinnovaties staan hier in het middelpunt van de belangstelling.”

Gassmann noemt een aantal interessante innovaties op de IFFA:

  • iffa-logoValue added casings, waarbij in het worstomhulsel rook, kleur of smaak al zijn geïntegreerd, zodat de vleesproducten op afzonderlijke productiestappen kan besparen.
  • Verduurzaamde worstsoorten via rijpingssystemen waarbij de productie zonder klimaatkast of roken wordt teruggebracht tot 10 dagen.
  • Steeds intelligentere productie- en logistieke systemen die onderling communiceren.
  • Informatie uit tracking&tracing en procesbewaking wordt vertaald in managementinformatie.
  • Automatisering, zelfs robotisering van productielijnen, waarbij robots niet alleen in het eindproces, het sorteren en verpakken, worden ingezet, maar ook voor het snijden.
  • Bij ‘clean label' het toenemend gebruik van natuurlijke extracten.
  • Bij verpakkingen steeds meer ‘biofoleën' uit herbruikbare materialen en/of die na gebruik gecomposteerd kunnen worden.

iffa-2010-2

Bron: Meat&Co/FoodHolland