HomeNieuwsIJsland goudmijntje voor MLF Verpakkingen

IJsland goudmijntje voor MLF Verpakkingen

mlf

Bloeiend handel drijven met IJsland. Het kan! Marcel La Feber bewijst het. Zelfs nu het land het hardst van allemaal is getroffen door de gevolgen van de kredietcrisis. “Ik doe er al 25 jaar zaken. Vorig jaar is de omzet in IJsland meer dan verdubbeld”, aldus de directeur/eigenaar van MLF Verpakkingen in Zaltbommel. MLF produceert en exporteert door heel Europa verpakkingsmateriaal voor bakkerijproducten, zoetwaren en direct mail.

In totaal zo'n 250 ton bedrukte folie per jaar. Het spul wordt gemaakt in een fabriek 40 kilometer bezuiden Brussel, waar hij groot belang in heeft. IJsland is een speciaal geval voor La Feber.

“Daar lever ik ook golfkarton en rode, gele, witte en zwarte kleurstoffen voor Engelse drop.” Maar ook pluche paaskuikens voor op het paasei. “Met Pasen geven IJslanders die elkaar aardig vinden een paasei cadeau volgestopt met verrassingen. Op het ei hoort een pluchen paaskuiken. Er gaan anderhalf miljoen paaseieren in om. Ik ben de enige die dat weet en verkoop de verpakkingen voor de paaseieren.”

Zo'n vijf keer per jaar zit La Feber op het vulkanische eiland. La Feber begon MLF 16 jaar geleden in een kamertje van een kleine vijf vierkante meter bij zijn huis in Gameren. “Ik werkte bij een verpakkingsbedrijf in Amersfoort en dacht dat moet ik beter kunnen dan de baas.”

La Feber zette zijn eerste schreden op het ondernemerspad op een vraag van een Engels concern die hem vroeg de Europese verkoop te doen. “Dat was een leerzame tijd; ik kwam door heel Europa bij grote bedrijven als Knorr, Unilever en Procter & Gamble. Ik heb vreselijk veel verkocht voor dat bedrijf. Daarnaast liet ik eigen producten maken die ik verkocht. Op een gegeven moment zijn de wegen met de Engelsen gescheiden en heb ik mijn eigen bedrijf uitgebouwd.”

Elke week verscheept La Feber een 40-voetscontainer met verpakkingsmateriaal naar IJsland. “Het begon 25 jaar geleden met folie voor ijsjes en toffees. De bedrukte folie voor verpakkingen toffees lever ik nog steeds. Voor Kentucky Fried Chicken in IJsland lever ik de draagtasje.” Van de economische crisis zegt La Feber niet veel last te hebben.

“Wij zijn klein en moeten het niet hebben van de simpele volumes. We zitten meer in een nichemarkt. De kleinste order bedrukte folie die we ooit gemaakt hebben is duizend stuks.” MLF verwerkt 250 ton folie per jaar.

De bekendste producten die verpakt zijn met bedrukte folie van MLF zijn de biologische rijstwafels van Albert Heijn en producten van Sorbo. Vooral in België verpakt chocoladeproducent Callebaut veel producten in MLF-folie. Bijzonder is ook de verpakking van het nieuwste boek van Paul van Loon. In een bedrukte folie van diepblauw valt het boek meteen op in de schappen.

Bron: DeOndernemer.nl