HomeDossiersDuurzaamheidIDOrganics bespaart plastic verpakkingen met statiegeldpot

IDOrganics bespaart plastic verpakkingen met statiegeldpot

Het idee om losse granen, pitten en peulvruchten in statiegeldpotten te verkopen, leidde in zeven maanden al tot een besparing van ruim 150.000 plastic verpakkingen. “Op naar het miljoen in 2024”, zegt Jetse Schokker.

De markt kent ons niet alleen als voorloper in bioproducten, maar ook als voorvechter van plastic- en afvalvrije producten. Wisselwaar is daar een mooi voorbeeld van en draagt bij aan onze ambitie om plastic te reduceren. Tijdens de ontwikkeling van Wisselwaar hebben we een fijne partner gevonden in Jetse Schokker. Onze Category Managers, kwaliteit afdeling en Brand Managers hebben tijdens de ontwikkeling nauw met Jetse samengewerkt. Dat begon al bij de zoektocht naar de juiste statiegeldpot.

“Ik zag de herbruikbare yoghurtpot en ik dacht: Dat is ‘m! Ik ben hiermee naar Udea gegaan en daar is het idee voor Wisselwaar omarmd.” Jetse Schokker is eigenaar van IDorganics, een bedrijf dat biologische grondstoffen en zoals noten, zaden en vruchten bewerkt, mixt en verpakt.

“Omdat zero waste bij de filosofie van ons bedrijf past, leverden we onze producten al langer in zelftapsilo's. Voor de biospeciaalzaken van Udea zocht ik nog naar een geschikte afvalvrije verpakking.” Udea en Schokker werkten vervolgens intensief en vruchtbaar samen aan het concept Wisselwaar: de statiegeldfles van 70 cent, die na inlevering langs de wasserij gaat en vervolgens bij IDorganics een nieuwe inhoud krijgt. Begin januari 2023 stonden de eerste potten Wisselwaar in de winkel en kon de consument kiezen voor een duurzame verpakking. De keuze voor de consument is zeer breed: cereals, rijst, peulvruchten, granen, noten, pitten en zuidvruchten en sinds kort ook losse thee.

IDorganics wil de footprint van haar producten ook op andere terreinen verkleinen. “Onze pompoenpitten kwamen helemaal uit China in grote containerschepen. Nu kopen we lokaal in bij biologische pompoenpitboeren uit Oost-Nederland. Die pitten zijn ook nog eens mooier en groter dan de Chinese. Daar hangt helaas wel een iets hoger prijskaartje aan. Wij willen natuurlijk wel een faire prijs betalen aan de boeren en de bedrijven die de pitten schoonmaken.” Inmiddels is ook de Chinese boekweit en Zuid-Amerikaanse quinoa vervangen door lokale biologische teelt.

Een mooie aanvulling op dit faire product: bij IDorganics bestaat bijna de helft van het personeel uit mensen met een beperking, mentaal en fysiek. “Dat sluit aan bij onze zero waste filosofie. Iedereen kan meedoen. Tot mijn 35e heb ik in de gezondheidszorg gewerkt, vaak met mensen met een beperking. Het voelt goed om deze mensen nu werk en een goede dagbesteding te kunnen geven. Dat is immaterieel rendement.”

Alle inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven. Wisselwaar is uitgeroepen tot winnaar van de Packaging Award 2023 in de categorie Duurzaamheid Food en is door het publiek verkozen tot winnaar van het ‘Biologisch product van het jaar 2023'.

www.udea.nl