HomeDossiersDuurzaamheidHouweling Groep levert flacons en jerrycans van gerecycled materiaal

Houweling Groep levert flacons en jerrycans van gerecycled materiaal

Uzin Utz Nederland, voorheen Unipro, is de eerste klant van de Houweling Groep die flacons en jerrycans van 100 procent post-consumer recycled (PCR) kunststof afneemt. Verpakkingsleverancier Houweling Groep had reeds flacons die van PCR-HDPE zijn gemaakt in haar assortiment, maar heeft nu ook jerrycans van hetzelfde materiaal ontwikkeld. Het vervangen van de huidige verpakkingen voor deze twee producten levert Uzin Utz Nederland een CO2-reductie tot 75 procent en een besparing tot 95 procent in gebruik van fossiele grondstoffen op.

Uzin Utz Nederland, een internationale producent van materialen voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren, opereert zo duurzaam mogelijk. De producten die zij verkopen worden onder andere in flacons en jerrycans verpakt. Houweling Groep, een groep van meerdere bedrijven waaronder een distributeur van verpakkingen, had in haar assortiment reeds flacons van 100 procent PCR-HDPE. Voor Uzin Utz Nederland ontwikkelde de Houweling Groep jerrycans van hetzelfde materiaal. Uzin Utz Nederland neemt nu flacons van 500, 750, 1000 en 1500 milliliter en jerrycans van 10 liter in gebruik. De verpakkingen worden gemaakt uit HDPE dat voor 100 procent uit post-consumer recycled kunststof verpakkingsafval bestaat.

Het plastic verpakkingsafval van Plastic Heroes en PMD (plastic, metalen en drankenkartons) in Nederland wordt ingezameld, gesorteerd, gereinigd en bewerkt tot granulaat. Dat proces is nu zo ingericht dat kunststoffen op specifieke eigenschappen gesorteerd kunnen worden en daarna dusdanig bewerkt dat er een hoogwaardige grondstof ontstaat. PCR-HDPE is dan ook gelijkwaardig aan en net zo te gebruiken als nieuw, zogenaamd virgin, HDPE. Quality Cirular Polymers (QCP), met een fabriek in Geleen waar het PCRHDPE granulaat wordt gemaakt, liet berekenen dat de keuze voor PCR-HDPE een CO2-besparing van 75 procent oplevert ten opzichte van virgin HDPE. Daarnaast betekent het gebruik van PCR-HDPE per flacon of jerrycan een vermindering tot wel 95 procent in het gebruik van fossiele grondstoffen.

Van de voordelen van het omzetten van hun huidige HDPE-verpakkingen naar PCR-HDPE was Uzin Utz Nederland op papier overtuigd. Houweling Groep ontwikkelde met haar kennis en expertise twee series met jerrycan samples die voldeden aan alle technische wensen, eisen en testen van de verpakkingsexpert. Ook Uzin Utz Nederland kon de samples vervolgens in de praktijk testen. De verpakkingen werden onderworpen aan onder andere transport-, val- en etikethechttesten en doorstonden deze allemaal. De beslissing om de flacons en jerrycans van PCR materiaal te maken, was vervolgens snel gemaakt.

Hoewel de producten van Uzin Utz Nederland worden geproduceerd in “de ‘groenste’ fabriek van Nederland”, is de organisatie ervan overtuigd dat het altijd beter kan. “Bij de bouw van ons bedrijfspand, maar ook bij de keuze voor verpakkingen van onze producten richten we ons op verbruik, samenwerking en innovatie. Deze drie elementen kwamen alle drie naar voren bij gesprekken met onze leverancier Houweling Groep”, legt Gert-Jan Slotboom, inkoper van Uzin Utz Nederland, uit. Toen Houweling Groep haar flacons van PCR-materiaal introduceerde, was de interesse bij Uzin Utz Nederland meteen gewekt.

Frank Houweling, account en export manager bij Houweling Groep, vertelt: “De flacons waren ons eerste bewijs dat producten van PCR-HDPE haalbaar waren, maar we zijn tegelijkertijd ook bezig met de ontwikkeling van andere verpakkingen. We zoeken klanten die dergelijke verpakkingen verder met ons willen testen.” Uzin Utz Nederland toonde interesse in de jerrycans en uit deze samenwerking is wederom het bewijs gekomen dat gebruikt kunststof nu inderdaad weer in de keten kan komen als waardevolle grondstof.

Houweling Groep is overtuigd van de mogelijkheden tot het sluiten van de keten. Het familiebedrijf zamelt al jarenlang gebruikte verpakkingen in. Deze worden gereconditioneerd, gereinigd en waar nodig gerepareerd, en ingezet voor een tweede, derde of soms zelfs vierde leven. Verpakkingen die niet meer geschikt zijn voor hergebruik werden door Houweling gerecycled. Frank Houweling: “Dat recyclingproces binnen ons bedrijf is ondertussen overgenomen door SUEZ, maar we waren er natuurlijk als eerste bij toen door de specifiekere sortering een kwalitatief hoogwaardige grondstof ontstond. Onze Business Development Manager Dennis Jongmans is vervolgens naar QCP gegaan en in samenwerking met hen en meerdere van onze producenten zijn we vervolgens nieuwe verpakkingen van gerecycled materiaal gaan ontwikkelen.”

Uzin Utz Nederland is onderdeel van de Uzin Utz Group uit Duitsland, een familiebedrijf met internationale ambities. Deze groep van bedrijven kenmerkt zich door ‘Gründlichkeit’ en een warme, persoonlijke bedrijfscultuur. “In de praktijk blijkt dat we vaak bij familiebedrijven inkopen”, zegt Gert-Jan Slotboom. “Een duurzame bedrijfsvoering betekent ook dat je duurzame relaties op wilt bouwen met je leveranciers en familiebedrijven bieden ons kwaliteit, zekerheid en betrouwbaarheid.” Niet geheel toevallig koos Houweling Groep als producent voor de jerrycans ook voor een familiebedrijf. Uiteindelijk stonden Uzin Utz Nederland en Houweling dan ook persoonlijk in de fabriek bij Siepe in Duitsland. Daar konden ze de productie van de jerrycans zien en direct ook de finale goedkeuring op de kleur geven.

Frank Houweling: “Uiteindelijk heeft het proces vanaf het eerste oriënterend gesprek over deze PCR producten tot aan akkoord zes maanden geduurd. Zonder Uzin Utz Nederland was de ontwikkeling van de jerrycan minder snel gegaan.” Gert-Jan Slotboom vult aan: “Wij willen in de markt graag het goede voorbeeld geven. Met deze samenwerking lopen Uzin Utz Nederland en Houweling voorop in de ontwikkelingen en daar zijn we trots op.”

Kijk voor meer informatie op www.houweling.nl.