HomeNieuwsBedrijven en personenHorrorverhaal over foltering en vernedering bij Mactac gaat verder

Horrorverhaal over foltering en vernedering bij Mactac gaat verder

mactac-logoHet verhaal over de gruwelijkheden bij Mactac, het in zelfklevende oplossingen gespecialiseerde bedrijf dat vorige week in opspraak raakte toen bleek dat medewerkers van het bedrijf een van hun collega’s meer dan negen jaar lang hadden gefolterd en vernederd, gaat verder. Niet alleen heeft zich ondertussen een tweede slachtoffer gemeld, maar ook heeft een van de daders laten weten dat dit soort ‘pesterijen' binnen Mactac vaker gebeurden.

Tweede slachtoffer

Het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws berichtte eerder deze week dat er een tweede slachtoffer is van gruwelijke pesterijen bij Mactac. Het bedrijf laat weten dat zij destijds onmiddellijk een ontslagprocedure tegen de dader van deze feiten is gestart en dat deze inmiddels is ontslagen. De dader is echter niet de enige die door Mactac de deur is gewezen. Ook het slachtoffer is door Mactac ontslagen, omdat hij zijn werkzaamheden na een periode van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van de pesterijen niet oppakte.

Niet abnormaal

Dit soort pesterijen waren in de fabriek van Mactac niet abnormaal en gebeurden vaker. Dat zei één van de pesters gisteren in Het Laatste Nieuws. “Dat waren geen pesterijen. Dat waren grapjes. Géén abnormaal gedrag binnen het bedrijf. Het gebeurde vaker”, zo zei hij in Het Laatste Nieuws. Het was de eerste keer dat een dader, die inmiddels is ontslagen en geen last van schuldgevoel zegt te hebben, praatte sinds de praktijken bij Mactac de buitenwereld bereikten.

Tonnen aan ontslagvergoeding

Mactac heeft als gevolg van de pesterijen diverse werknemers ontslagen. Het op staande voet ontslaan van de daders heeft het bedrijf echter duur moeten bekopen. Een Belgische rechter vond de folteringen namelijk geen dwingende reden voor ontslag en veroordeelde Mactac tot het betalen van tonnen aan ontslagvergoedingen. Een van de folteraars heeft volgens het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws zelfs een ontslagvergoeding van € 250.000 ontvangen.

Klanten verloren

Mactac raakte vorige week in opspraak toen bleek dat een medewerker van het bedrijf jarenlang door collega’s is gefolterd en vernederd. Het slachtoffer werd tijdens zijn werk onder andere door zijn collega’s vastgebonden, opgesloten, bespoten met een hogedrukreiniger en seksueel vernederd. Na de onthulling van de pesterijen heeft Mactac volgens vakbond ABVV klanten verloren.

Verjaard

Een raadkamer moet in januari beslissen of deze feiten al dan niet verjaard zijn. De advocaat van het eerste slachtoffer, dat meer dan negen jaar lang werd gefolterd en vernederd, wil de daders laten vervolgen voor foltering. Ook Mactac is aangeklaagd en riskeert zware boetes.

Klik hier voor het dossier van Het Laatste Nieuws over de praktijken bij Mactac.

Bron: Het Laatste Nieuws