HomeDossiersDuurzaamheidHordijk maakt transparante tray op basis van gerecycled plastic

Hordijk maakt transparante tray op basis van gerecycled plastic

Hordijk en Umincorp werken samen om de plasticketen echt circulair te maken. Dankzij de innovatieve plastic recyclingsaanpak van Umincorp is Hordijk in staat om gerecycled PET uit ons huisvuil te gebruiken om voedselveilige en transparante plastic trays te maken. Met deze tray to tray-recycling zijn ze een van de eersten in de branche.

De Hordijk Groep is een familiebedrijf en vooraanstaande toeleverancier van producten en diensten voor de food- en agrisector. Dit doen zij zowel in Nederland als in het buitenland. Hordijk heeft meerdere vestigingen in Nederland waaronder twee thermoforming-locaties in Zaandam. Hier vormt Hordijk de plastic grondstoffen om naar verpakkingen voor versproducten zoals noten, salades en snoeptomaatjes.

Als grondstof gebruikt Hordijk verschillende bronnen waaronder gerecycled PET-plastic van statiegeldflessen. Dankzij de samenwerking met Umincorp kan nu ook huisvuil als bron gebruikt worden waardoor er van weggegooide plastic verpakkingen weer nieuwe verpakkingen gemaakt kunnen worden. Op deze manier ontstaat er een echt circulair en duurzaam proces. “Als we naar een circulaire economie toe willen, moeten er gesloten kringlopen ontstaan waarin grondstoffen hun waarde zo min mogelijk verliezen. Dit kan alleen wanneer we ook ons huisvuil als bron voor gerecycled plastic gaan gebruiken. Ons doel is dan ook om tray to tray te gaan recyclen en de aanpak van Umincorp maakt dit mogelijk”, aldus Fons Groenen, technisch directeur Hordijk.

Voor het maken van een voedselveilige, gerecyclede grondstof is een streng en complex proces vereist, dat daardoor uit meerdere stappen bestaat. Het recyclen van huishoudelijk plastic afval is daarom een stuk moeilijker dan bijvoorbeeld het recyclen van statiegeldflessen. “De ingezamelde flessen zijn meestal redelijk schoon en daarom makkelijk te gebruiken. Maar wanneer we een gebruikte plastic tray waar bijvoorbeeld filet americain in heeft gezeten willen gebruiken, is het een ander verhaal. Het schoonmaken is voor de meeste recyclingprocessen te ingewikkeld en ook het scheiden van verschillende soorten plastic is een uitdaging, maar Umincorp heeft voor beide een oplossing gevonden”, aldus Groenen. Dankzij de unieke aanpak van Umincorp kan dit plastic verpakkingsafval alsnog omgezet worden in een hoogwaardige grondstof.

Umincorp gebruikt in haar aanpak de MDS (Magnetic Density Separation). Het MDS-proces is een vorm van mechanische recycling. Door een combinatie van magneten met een unieke procesvloeistof is het mogelijk om gemengde plastic afvalstromen te kunnen scheiden. De verpakkingen die dagelijks door huishoudens worden weggegooid, zijn namelijk een bonte mix van allerlei soort plastic door elkaar. Elke soort heeft een eigen dichtheid. Doordat plastic deeltjes met verschillende dichtheden op verschillende hoogtes in de vloeistof blijven drijven, is het mogelijk om de meest voorkomende soorten plastic uit de afvalstroom precies te sorteren. Op deze manier kunnen zuivere grondstoffen voor PP, HDPE en PET worden verkregen. Dankzij dit proces kan een shampoofles weer een shampoofles worden en een tray weer een tray.

De kwaliteit van het gerecyclede plastic is vergelijkbaar met de kwaliteit van nieuw plastic, maar in vergelijking met virgin plastic kost de productie 80 procent minder CO2.

Doordat steeds meer bedrijven recycling nastreven, ontstaat er een tekort aan hoogwaardig gerecycled plastic. Om aan meer gerecycled plastic te kunnen komen, moeten we ook moeilijkere bronnen beter gaan gebruiken. Een groot deel van het verpakkingsplastic komt in het huisvuil terecht. Uit deze bonte mix is het moeilijk de oorspronkelijke grondstoffen goed terug te winnen. Dankzij de MDS-techniek van Umincorp kan deze bron nu wel benut worden. Wel zijn er ook andere elementen die het recyclen van huisafval-plastic makkelijker kunnen maken. Zo is bijvoorbeeld sinds enige tijd het iconische blauwe champignon-bakje transparant. Dit zorgt ervoor dat het bakje makkelijker te recyclen is en dat er, in combinatie met het MDS-proces, transparante en voedselveilige trays van gemaakt kunnen worden.

Bij Hordijk zien ze de samenwerking met Umincorp als een groot succes. “We zijn erg tevreden met het resultaat van onze samenwerking en vinden het belangrijk om hier mee door te gaan”, aldus Groenen. “Het succesvol benutten van het plastic uit huisafval is een uitdaging voor de gehele branche en dankzij onze samenwerking met Umincorp lopen we hierin voorop.”

Groenen: “We laten zien dat het kan. Dit lokale succes moet vooral als voorbeeld dienen om nationaal en internationaal navolging te krijgen. We willen hierin samen met Umincorp optrekken. Dit is een leuke ontwikkeling voor ons, maar het gaat om het grotere geheel: plastic beter en slimmer recyclen, zodat we een nieuwe instroom realiseren voor het maken van allerlei producten en het afschalen van virgin plastic.”

www.hordijk.nl