HomeNieuwsBedrijven en personenHightechbedrijf XPAR Vision treedt toe tot Innovatiecluster Drachten

Hightechbedrijf XPAR Vision treedt toe tot Innovatiecluster Drachten

Het voormalig universitair ontwikkelcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen won in 2014 de Groninger Ondernemingsprijs. Inmiddels is XPAR Vision met zijn geavanceerde sensor- en robottechnologie naar eigen zeggen al twintig jaar wereldmarktleider in het optimaliseren van de kwaliteit van glazen flessen en potten in de glasindustrie. Met de toetreding van XPAR Vision telt Innovatiecluster Drachten negentien hightechbedrijven uit Groningen, Fryslân en Drenthe.

“Samenwerking loont, zeker in Noord-Nederland en deze bedrijven laten zien dat gemeente- en provinciegrenzen er niet toe doen als het gaat om innovatie”, aldus de kersverse burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland. Op zijn tweede werkdag verwelkomt hij het Groningse hightechbedrijf. “Met de toetreding van XPAR Vision krijgt de bedrijvengroep stevige voet aan de grond in Groningen. Dit toont aan dat de tijd van elkaars vliegen afvangen in Noord-Nederland definitief voorbij is.” Naar eigen zeggen is Rijpstra een enthousiast supporter van innovatieve economische ontwikkeling. “In de industrie komt de technologishce verandering van deze tijd samen en samenwerking moet je gewoon doen! Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe polymeerprinter die de gezamenlijke bedrijven van Innovatiecluster Drachten hebben gekocht. Nieuwe dingen maken, daar gaat het om.”

Het Groningse bedrijf sluit met haar innovaties volgens voorzitter Binne Visser goed aan bij de andere bedrijven van Innovatiecluster Drachten. “XPAR Vision beheerst met haar software, sensors en robots op zeer hoogstaand niveau de productie van glazen verpakkingen. Dat kan alleen als je je engineers stimuleert om buiten de gebaande paden te denken en te ontwerpen. Met die kwaliteit is XPAR Vision niet alleen een logische partner voor onze bedrijven, maar bovendien een voorbeeld voor vele bedrijven in Noord-Nederland.”

Lees verder