HomeMachinesPrimair verpakkenHessing Supervers is klaar voor toekomst met lijnen van GEA

Hessing Supervers is klaar voor toekomst met lijnen van GEA

Vijf miljoen verpakkingen rollen er wekelijks van de band in de nieuwe Groente VersFabriek in Greenport Venlo van Hessing Supervers. Om dat bol te werken, investeert het bedrijf opnieuw in een serie volledig geautomatiseerde verpakkingslijnen van GEA: voor nog meer capaciteit en efficiëntie.

Gezond eten is belangrijk, maar we houden ook van gemak. Hessing Supervers uit het Noord-Hollandse Zwaagdijk speelt daar al jaren op in als specialist in gesneden groenten en fruit. Het bedrijf bestaat meer dan vijftig jaar en levert zijn producten aan verschillende partijen; op eigen bodem en over de grens. Een groot deel vindt zijn weg richting het supermarktschap.

De nieuwe productielocatie in Greenport Venlo moet zorgen voor meer slagkracht. Daar worden onder meer zakjes met roerbakgroenten, mono-producten als boerenkool en andijvie, verschillende groentepakketten en maaltijdsalades verwerkt. De keuze voor een nieuwe locatie is ingegeven door groei en behoefte aan meer efficiëntie. “Door verschillende overnames beschikten we op een gegeven moment over zes productielocaties die nogal verspreid lagen,” vertelt manager operational excellence Jeroen Spruit. “Niet de meest efficiënte situatie. De fabrieken in Helmond en Belfeld sluiten. Venlo wordt met zijn 62.000 vierkante meter dé Groente VersFabriek voor onze retailklanten.”

Het bedrijf ziet zichzelf als de brenger van gezondheid. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema. Hessing paste verschillende verduurzamingsslagen toe. De nieuwe locatie, die vanaf medio maart 2023 is gaan produceren, is in dat opzicht een waar paradepaardje. “In onze industrie is het één van de modernste en duurzaamste fabrieken van Europa”, vervolgt Jeroen. “Het pand is BREEAM-gecertificeerd en gebouwd volgens de bijbehorende eisen voor duurzaamheid, kent daardoor een hoge isolatiewaarde en is volledig gasloos. Er liggen 12.000 zonnepanelen op het dak. De fabriek is groot, maar de CO2-uitstoot is dankzij dit soort duurzame zetten relatief klein.” Ook koos Hessing eerder al voor dunner plastic in de verpakkingen en voor mono-materiaal met het oog op recycling. “Ons beleid is erop gericht dat onze producten niet alleen zo goed en veilig mogelijk worden verwerkt, maar ook dat dit op efficiënte wijze gebeurt met minder plastic en stroom.”

Vanwege efficiëntie kiest Hessing in het verpakkingsproces de laatste jaren steeds vaker voor machines die met de hoogste betrouwbaarheid continu kunnen draaien. Hiermee kan de groente- en fruitspecialist 80 tot 90 producten per minuut verpakken. Snelheid is cruciaal, geeft Jeroen aan. Al zijn bij het verpakken vanzelfsprekend nog veel meer factoren belangrijk. “De zakdichtheid, hoe goed een zakje sluit, luistert bijvoorbeeld erg nauw. Het kleinste luchtgaatje in een verpakking zorgt er al voor dat de groente verkleurt en als product onverkoopbaar wordt”, legt Jeroen uit.

Op de productielocatie in Zwaagdijk zijn inmiddels zes van deze ‘snelloper’ verpakkingsmachines te vinden van GEA. Het wereldwijd opererende concern ontwikkelt onder meer machines en procestechnologie voor de voedingsindustrie; van volledige productie tot en met koel- en warmtepomptechnologie. Area salesmanager Jorie Aerts: “Je vindt ons in de branche van groente en fruit, maar bijvoorbeeld ook in die van snoep en diepgevroren patat. Dagelijks draaien er in de hele Benelux ruim 800 van onze verticale verpakkingsmachines. Sommige al 30 jaar.”

Hessing en GEA – en Jeroen en Jorie – krijgen in 2018 voor het eerst met elkaar te maken als eerstgenoemde op zoek is naar een nieuwe leverancier. Aanvankelijk begint de samenwerking met het leveren van één verpakkingsmachine. Naast de zes GEA-verpakkingsmachines in Zwaagdijk, telt de nieuwe locatie in Venlo nog eens zeven nieuwe verpakkingslijnen van hetzelfde type. “Goed is goed”, verklaart Jeroen deze herhaalaankopen kort maar krachtig. Dan vervolgt hij: “Bij onze eerste machine van GEA wisten we al dat het met de zakdichtheid goed zit. De mensen op de vloer kunnen prima uit de voeten met de lijn. Ook zijn de machines bestand tegen het soort natte omgevingen waarin wij werken.”

GEA beschikt over een jarenlange ervaring in de voedingsindustrie. De expertise wordt volgens Jorie daarnaast continu verrijkt met doorontwikkeling van de eigen technologie en machines. “Een voorbeeld daarvan is de gebruiksvriendelijkheid. Zo hebben we aan onze nieuwste modellen extra opties toegevoegd in de vorm van filmpjes over de werking van de installatie. Daarnaast onderzoeken we doorlopend hoe we de processen kunnen verduurzamen. Dat hebben we dus gemeen met Hessing.”

www.gea.com

Bovenstaand artikel verscheen eerder in Vakblad Voedingsindustrie.