Heineken kondigt de bouw aan van het nieuwe Dr. H.P. Heineken Centre, een state-of-the-art Research & Development (R&D) Centre in Zoeterwoude, wat een investering van 45 miljoen euro vertegenwoordigt. Het R&D Centre zal zich richten op het verbeteren van bestaande producten en processen en het ontwikkelen van nieuwe producten. Dit nieuwe Global R&D Centre, dat medio 2025 wordt geopend, zal een cruciale rol spelen in de innovatie- en groeistrategie van Heineken.
Het Dr. H.P. Heineken Centre, met een oppervlakte van 8.800 m2, zal personeel uit 12 landen in dienst nemen om te werken aan innovatie binnen wereldwijde merken zoals Heineken, Desperados en Amstel. Deze nieuwe faciliteit omvat kantoren, laboratoria, een model service center en afdelingen voor sensorisch onderzoek en verpakkingsontwikkeling. Het zal een leidende rol spelen binnen het wereldwijde R&D-netwerk van Heineken, dat hubs omvat in Mexico, Zuid-Afrika en Zuidoost-Azië.
Dolf van den Brink, Voorzitter van de Raad van Bestuur/CEO: “Sinds de oprichting van Heineken vormen innovatie en technologie de basis van ons succes, variërend van onze A-gist, die al sinds de 19e eeuw de unieke smaak van Heineken biedt, tot de alcoholvrije bierrevolutie onder leiding van Heineken 0.0. Als kloppend hart binnen ons wereldwijde R&D-netwerk opent dit centrum nieuwe mogelijkheden om smaken en processen te optimaliseren en innovatieve producten op de markt te brengen. Dit is een cruciale mijlpaal in het realiseren van onze strategie Brew a Better World 2030, waarmee Heineken de lat hoger legt en snellere vooruitgang mogelijk maakt naar een netto nul en een eerlijkere, gezondere wereld. Door Zoeterwoude te kiezen als locatie voor het Dr. H.P. Heineken Centre, onderstreept Heineken haar betrokkenheid bij Nederland en draagt het bij aan het behoud van Nederland als leider in voedseltechnologie.”
De locatie van het R&D Center in Zoeterwoude, naast de grootste brouwerij van Europa en in de buurt van de Technische Universiteit Delft (TU Delft), creëert de ideale omgeving om zowel wereldwijde als lokale innovatie te bevorderen. Eerdere successen die in Zoeterwoude zijn behaald, zijn onder meer Heineken 0.0, het Tapvat en het horizontale fermentatiesysteem dat de kenmerkende smaak van Heineken creëert. Zoeterwoude is ook de plek waar Heineken al werkt aan duurzaamheidsinitiatieven, zoals het installeren van de eerste grootschalige e-boiler van de sector.
De samenwerking met de TU Delft, waar de brouwerij een speciaal Heineken-laboratorium heeft opgericht en investeert in biotechnologisch onderzoek, zal in de nieuwe faciliteit ook verder worden versterkt, waardoor master- en PhD-studenten de kans krijgen om bij te dragen aan innovatieve projecten.
Jack Pronk, hoogleraar en hoofd van de afdeling Biotechnologie aan de Technische Universiteit Delft: “Het nieuwe Dr. H.P. Heineken Centre biedt unieke mogelijkheden om onze samenwerking met Heineken op het gebied van biotechnologie-gebaseerde innovaties in het brouwen verder te intensiveren. Biotechnologie heeft een enorm potentieel om wereldwijde uitdagingen aan te pakken en onze toekomstige samenleving duurzamer te maken. Onze medewerkers en studenten willen graag bijdragen aan deze missie door baanbrekend fermentatieonderzoek op het snijvlak van de academische wereld en de industrie.”