HomeNieuwsBedrijven en personenHBM Benelux viert 20-jarig bestaan

HBM Benelux viert 20-jarig bestaan

De Benelux-vestiging van Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), de Duitse producent van meetopnemers, data-acquisitie apparatuur en software, viert deze maand haar 20-jarige bestaan. HBM Benelux werd op 1 april 1993 in Nieuwegein opgericht voor de sales en service van de HBM-meetopnemers en data-acquisitiesystemen in de Benelux. HBM zelf, dat zijn hoofdkantoor in het Duitse Darmstadt heeft, bestaat al meer dan zestig jaar en is inmiddels uitgegroeid tot de op een na grootste data-acquisitiespecialist ter wereld.

HBM levert complete oplossingen -van sensor tot en met software- voor industriële processen en testlaboratoria. Het bedrijf ontwikkelt en produceert een breed scala aan meetopnemers om fysische grootheden als druk, gewicht, koppel, kracht en temperatuur te meten; een aantal modulair opgebouwde data-acquisitiesystemen onder de merknamen Genesis HighSpeed en QuantumX en software voor de verwerking en visualisatie van meetgegevens zoals de Catman-software, NCode voor virtueel testen en de SoMat-producten voor testen en meten in extreme omstandigheden.

Eerder dit jaar werd PMX geïntroduceerd, een nieuw modulair meetsysteem voor productie-omgevingen en industriële testbanken, waarmee HBM zich ook in de besturing van machines en productieprocessen begeeft. PMX kan dankzij de ondersteuning van real time Ethernet-protocollen naadloos in moderne automatiseringssystemen worden geïntegreerd. De systemen van HBM worden onder meer gebruikt in onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, in de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore en de agrarische sector.

De vestiging van HBM in Nieuwegein werd in 1993 door Ben Keetman en Peter van Spaandonk opgezet. Van Spaandonk is als area manager nog steeds verantwoordelijk voor de leiding van de Benelux-vestiging, nu samen met Peter Ackermans, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Genesis Highspeed-lijn. HBM Benelux verhuisde in 2001 naar Tiel, waar het bedrijf bijna tien jaar lang gevestigd was. Door de overname van de Genesis HighSpeed-productlijn in 2009 werd een R&D-vestiging in Dongen onderdeel van HBM. In oktober 2011 verhuisde HBM naar een nieuw pand aan de Schutweg in Waalwijk, waar de sales- en service-afdeling en de R&D-activiteiten werden samengevoegd. Er werken in Waalwijk zo’n 35 medewerkers.

Ook in de Benelux mag HBM een groot aantal gerenommeerde onderzoeksinstituten, machinebouwers en bedrijven uit de vliegtuigbouw en de automobielindustrie tot zijn klanten rekenen zoals Bosch, CNH, DAF Trucks, Goodyear, Kema, Marin, Philips en TNO.

Kijk voor meer informatie op www.hbm.com.