HomeThema'sEmpack Den Bosch 2017HBM Benelux toont weegoplossingen voor verpakkingsindustrie

HBM Benelux toont weegoplossingen voor verpakkingsindustrie

HBM, een Duitse fabrikant van meet- en weegtechnologie, toont op Empack 2017 haar assortiment weegoplossingen voor de verpakkingsindustrie. Naast load cells en de bijbehorende PanelX-software is voor het eerst de nieuwe ijkwaardige weegterminal, de WTX120, te zien. De terminal is zeer geschikt voor het inline wegen tijdens sorteerwerkzaamheden, vul- of verpakkingsprocessen. Machinebouwers en fabrikanten kunnen de weegapparatuur van HBM dankzij de standaardinterfaces voor industriële netwerken en veldbussystemen eenvoudig in geautomatiseerde processen integreren.

Het productportfolio van HBM omvat de hele meetketen van de sensoren en elektronica tot en met de software voor de verwerking van de meetgegevens. Tijdens Empack vestigt HBM de aandacht vooral op de load cells, die aantrekkelijk zijn voor de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie. Op de stand is bijvoorbeeld een demonstratie te zien van de FIT7A digitale load cells. Deze zeer nauwkeurige load cells (OIML R60) kunnen meer dan 180 weegprocessen per minuut aan. De FIT7A is gebaseerd op rekstrooktechnologie, waardoor dit type load cell zo'n 60 procent goedkoper is dan de nu veel gebruikte EMF-sensoren. Met de nieuwe load cells kunnen nieuwe typen verpakkingsmachines ontwikkeld worden, bijvoorbeeld met sorteermodules en check weighers. Zoals alle digitale load cells van HBM kan ook de FIT7A communiceren met de bijbehorende PanelX-software, die gebruikt kan worden voor de configuratie van de load cells.

Voor de voedingsmiddelenindustrie, waarin weegtoepassingen in zware omstandigheden moeten functioneren, heeft HBM twee nieuwe series load cells ontwikkeld; de PW25 en de PW27. De PW25 load cells zijn zeer robuust en helemaal van roestvrijstaal gemaakt. De hermetisch dichtgelaste cilinder beschermt de sensor tegen vocht en omgevingsinvloeden. Deze load cells, die zeer geschikt zijn voor weeg- en doseersystemen, hebben een capaciteit van 10 en 20 kilogram, maar kunnen desgewenst ook met hogere, nominale capaciteiten geleverd worden. De PW27 is ontwikkeld voor de toepassing in weeg- of verpakkingsmachines en afvul- of doseerinstallaties voor de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie. De load cells hebben een EHEDG-certificaat en voldoen dus aan de hoogste hygiënische en aseptische eisen. Dat betekent enerzijds dat de load cells zo ontworpen zijn, dat bacterie- en schimmelvorming voorkomen worden, maar anderzijds dat ze bestand zijn tegen de speciale reinigings- en desinfecteringsmiddelen, die in de voedingsmiddelenindustrie worden toegepast. Ook het gebruik in CIP-installaties (Cleaning in Place) behoort tot de mogelijkheden.

Een noviteit op Empack is de nieuwe ijkwaardige weegterminal, de WTX120. Alle op rekstroken gebaseerde load cells van HBM kunnen op de weegterminal aangesloten worden. Omdat de nieuwe weegterminal standaard interfaces heeft voor veldbus-systemen en industrieel Ethernet, kunnen ze gemakkelijk in alle standaard industriële automatiseringssystemen geïntegreerd worden. De WTX120 biedt machinebouwers een prima oplossing voor het inline wegen tijdens sorteerwerkzaamheden en vul- of verpakkingsprocessen. De WTX120 kan zonder additionele instrumenten direct op de werkplek geconfigureerd en gekalibreerd worden. Een verlicht scherm met tekstmenu's en handige buttons maken de terminal erg eenvoudig in gebruik.

Empack Den Bosch 2017 – Stand A120

Kijk voor meer informatie op www.hbm.com.