HomeNieuwsHandjevol gezondheidsclaims goedgekeurd

Handjevol gezondheidsclaims goedgekeurd

esfa-logoHet NDA-panel van EFSA heeft in de tweede badge generieke gezondheidsclaim slechts een negental claims goedgekeurd. Meer dan 300 aanvragen voor een 13.1-claim werden afgewezen. Goedgekeurd werden gezondheidsclaims aangaande maaltijdvervangers voor weight control en behoud van het gewicht na gewichtsverlies. Ook het reducerende effect van guargom op de bloedcholesterolconcentratie werd goedgekeurd, evenal melatonine voor het verlichten van jetlag-klachten. Bovendien werden claims over de relatie tussen kalium en een normale spier- en neurologische functie en behoud van een normale bloeddruk goedgekeurd.

Drie claims over vitamine D zijn volgens EFSA bewezen: de bijdrage van vitamine D aan een normale werking van het immuunsysteem en een gezonde respons op inflammatie; en behoud van een normale spierfunctie. De claim dat vitamine D bijdraagt aan een normale cardiovasculaire functie is echter niet bewezen.

Onvoldoende bewezen

Daarnaast werden zes claims onvoldoende bewezen geacht: twee claims over alfa cylcodextrine en reductie van de postprandiale glycemische respons, luteïne en behoud van het gezichtsvermogen en gedroogde pruimen en behoud van een goede darmfunctie.

Antioxidanten

Bij de afgewezen claims zaten enkele grote groepen: antioxidanten (169 aanvragen), voedingsstoffen voor het behoud van gezonde gewrichten (42 aanvragen) en stoffen voor het behoud van normale bloedsuikerniveaus (32 aanvragen).

Jenneke van Elderen van Branchevereniging Natuur & gezondheidsProducten Nederland (NPN) zegt in een eerste reactie tegen evmi.nl teleurgesteld te zijn dat nagenoeg alle claims negatief zijn beoordeeld. “We zijn hard aan het werk om alle opinies te bekijken.”

Bron: Eisma Voedingsmiddelenindustrie (www.evmi.nl)