HomeNieuwsBedrijven en personenHAK last korte productiepauze in wegens hoge energieprijzen

HAK last korte productiepauze in wegens hoge energieprijzen

Groenten- en peulvruchtenfabrikant HAK plant in januari een korte productiepauze in vanwege de sterk oplopende energieprijzen. Het gaat om een pauze van zes weken. Volgens de organisatie is het met de huidige energieprijzen niet haalbaar om de hele winter door te produceren. De leveringszekerheid van HAK-producten komt met de maatregel voor nu niet in gevaar. Wel is het onvermijdelijk dat de prijzen hoger worden.

De groente- en peulvruchten fabrikant kiest voor een geplande productiepauze en hoopt daarmee de duurste periode van het jaar te omzeilen. Door de pauze nu al in te plannen, kan HAK in samenspraak met het personeel de planning zorgvuldig voorbereiden.

HAK haalt in het Nederlandse oogstseizoen de groenten van de akkers en weckt ze vervolgens in glazen potten om ze houdbaar te maken. Daardoor kun je het hele jaar door Nederlandse seizoensgroenten eten. Voor het weckproces is wel verhitting nodig die behoorlijk veel energie kost. Voor de groenten en peulvruchten in stazakken wordt ook een gelijkaardig procedé gevolgd. Hoewel HAK stevig inzet op verduurzaming, is dat niet voldoende om de huidige extreem gestegen energieprijzen te ondervangen. Daarnaast zorgen de sterk gestegen kosten van energie ook voor extreem hoge prijzen voor glas.

De productiepauze heeft geen impact op de levering van HAK producten aan winkels. In januari komen er geen verse groenten van het land, die direct verwerkt moeten worden. De winter is wat dat betreft een relatief rustigere periode in de fabriek, waardoor de planning kan worden doorgeschoven.

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, zegt hierover: “We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. De overige producten zoals (gedroogde) peulvruchten kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Die schuiven we nu door in de planning. Daarnaast houden we altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden. We kunnen dus voorlopig gewoon leveren.”

Wel verwacht HAK dat de prijzen van groenten en peulvruchten nog behoorlijk zullen stijgen. Hoogeboom: “De huidige energiekosten voor elektriciteit en gas zijn echt exorbitant te noemen en voorlopig tien keer hoger dan het afgelopen jaar. We doen er echt alles aan om onze kosten waar mogelijk zelf op ons te nemen en slim te plannen zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen – zoals deze maatregel van de productiepauze. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk maar helaas wel de realiteit.”

Bij HAK is verduurzaming een topprioriteit binnen de strategie van de organisatie. De groenten- en peulvruchten fabrikant investeert stevig in het reduceren van het energieverbruik, door middel van elektrificatie en vergroening van energie. Zo plaatste HAK onlangs 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van de fabriek in Giessen waarmee 25% van het stroomverbruik wordt opgewekt en wordt er geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van het ketelhuis om het gasverbruik waar mogelijk te verminderen. Ondanks deze investeringen en maatregelen die wij nemen op het gebied van verduurzaming is dit helaas bij lange na niet voldoende om de gestegen energieprijzen te compenseren.

www.hak.nl