HomeMachinesNiet-primair verpakkenHaarverzorgingsproducent kiest voor verpakkingsoplossing van Schubert

Haarverzorgingsproducent kiest voor verpakkingsoplossing van Schubert

De Duitse merkfabrikant van haarverzorgingsproducten Dr. Kurt Wolff heeft bij de nieuwe planning van zijn productie- en verpakkingsprocessen gekozen voor een toploading machine (TLM) van Schubert. De fabrikant van verpakkingsmachines uit het Duitse Crailsheim was in staat alle eisen met betrekking tot het bijzondere flacondesign te implementeren en met een intelligent opgezette voorgroepering een veilig verpakkingsproces te bereiken. De nieuwe lijn van Schubert garandeert bovendien een snelle formaatwissel, ook voor toekomstige formaten.

Dr. Kurt Wolff viert dit jaar haar 70-jarig bedrijfsjubileum en heeft momenteel 330 medewerkers. Het familiebedrijf met internationaal bekende merken, zoals Alpecin en Plantur, behaalde in 2015 een jaaromzet van meer dan 200 miljoen Euro. In april 2015 verliet de honderdmiljoenste flacon met het caffeinehoudende Alpecin de fabriek in Noordrijn-Westfalen. Vanwege het wereldwijd toegenomen verkoopsucces had het bedrijf voor de diverse verzorgingsproducten, met verschillende flaconafmetingen, een volautomatische verpakkingsinstallatie nodig om de productieprocessen efficiënter te kunnen laten verlopen.

Het totaalconcept van Schubert verpakkingsmachines overtuigde de nieuwe klant Dr. Kurt Wolff. Met name het thema ‘formaatwissel voor de diverse vormen flacons' speelde bij de beslissing over de aanschaf van de installatie een centrale rol. Een formaatwissel op een TLM-installatie van Schubert verloopt simpel en zonder werktuigen. Bovendien wierp het sluitende en technisch verfijnde machineconcept met een voorgroepering van de producten op de transmodule en het inzetten van de complete flaconformatie in een doos hoge ogen. De machine van Schubert kon dankzij de compacte constructie plaatsbesparend worden ingepast in de productiehal van Kurt Wolff in Bielefeld.

Stefan Hoffmann, verantwoordelijk projecthoofd bij Schubert licht dit toe: “De bijzondere uitdaging bij de ontwikkeling van deze installatie zat in het feit dat de vele verschillende formaten en verpakkingsschema's gekoppeld moesten worden aan een zo kort mogelijke omsteltijd en een korte opstartduur na een formaatwissel.” De uiterst flexibele verpakkingsinstallatie met een lengte van twaalf meter bestaat uit zes deelmachines, inclusief palletisering en is ontworpen voor negen verschillende formaten.

De TLM-installatie voor Dr. Kurt Wolff als modulair systeem bestaat uit twee transmoduletrajecten, twee-assige, drie-assige en vier-assige robots inclusief beeldopnamesysteem en werd eind 2015 geïnstalleerd en met succes in bedrijf gesteld.

Verpakkingsproces

De Alpecin-flacons van 75 tot 250 ml (optioneel ook 50 tot 375 ml) lopen ofwel staand in transportdragers of, zoals bij het haarverzorgingsproduct Plantur, reeds verpakt en liggend in kleine vouwdozen over de toevoerband de centrale installatie in. De vouwdozen worden bijvoorbeeld verpakt als staande formatie van zes stuks. De PET-flacons van de Alpecin-producten moeten in de meest uiteenlopende formaten staand worden verpakt.

Door de vorm van de Alpecin-flacons, met hun halfronde welvingen, moet het product op aparte wijze worden gerangschikt, zodat de PET-flacons plaatsbesparend in één of meerdere rijen kunnen worden verpakt.

De Alpecin-flacons worden niet meteen in de buitenverpakking geplaatst, maar door middel van individueel picken door vier-assige robots voorgegroepeerd op de formaatplaten van de transmodules. Tegelijk met dit toevoerproces worden de kartons in de installatie opgericht en voorgevouwen om de voorgroepering en uiteindelijke groepering van de flacons tijdsbesparend in dit kringloopsysteem te laten plaatsvinden. De afzonderlijke processen zijn dankzij het door Schubert gepatenteerde tegenloopsysteem en de transmodule zodanig geperfectioneerd dat de diverse toevoercapaciteiten van de voormachine voor het centrale systeem vrijwel trillingsvrij plaatsvinden en er geen capaciteitsverlies optreedt.

Garantie van een veilig verpakkingsproces

Als de vier-assige robots klaar zijn met het voorgroeperen van de afzonderlijke flacons of de vouwdozen, wordt de volledige formatie in de volgende werkstap door een F2-robot in de gereedstaande, reeds opgerichte kartons gezet. In tegenstelling tot het rechtstreeks laden is dit principe bijzonder veilig voor het product. Dan worden de gevulde kartons gelijmd en dichtgeplakt. De afgewerkte producten lopen voor een volledigheidscontrole door een weegschaal en vervolgens door een etiketteerstation. Daarna worden de afzonderlijke kartons in het gewenste verpakkingsschema op pallets geplaatst. Bij elke werkcyclus worden dus twee kartons tegelijk opgericht, twee dozen gevuld en twee gesloten – en dit tien keer per minuut. De TLM-installatie heeft in totaal dus een maximumcapaciteit van 120 verpakte flacons of vouwdozen per minuut.

Snelle formaatwissel, korte opstartduur

Het bijzondere aan de verpakkingsoplossing van Schubert is het voorgroeperen van de producten op de transmodule, een vlotte formaatwissel met korte opstartduur na een wissel en het compenseren van fluctuaties in de capaciteit van de voormachine.

“De klant krijgt een machine die helemaal aan zijn wensen voldoet, want qua prestatievermogen, gebruiksvriendelijkheid, rendabiliteit en het minimum aan onderhoud is er geen vergelijkbaar product op de markt”, aldus Stefan Hoffmann. “Het noodzakelijke handmatige verpakkingswerk valt nu weg. Het werken met de machine van Schubert leverde bij de oplevering een effectiviteit op van 99 procent. Wolff zal in de toekomst zeker nieuwe producten op de markt brengen en die zullen eveneens verpakt worden op deze lijn van Schubert. Dankzij de robottechniek met verwisselbare werktuigen kan de TLM-verpakkingsinstallatie van Schubert elke verpakkingstaak aan.”

Kijk voor meer informatie op www.gerhard-schubert.com.