HomeNieuwsBedrijven en personenCoöperatie Growers United realiseert verpakkingsbedrijf met GMO

Coöperatie Growers United realiseert verpakkingsbedrijf met GMO

Growers United bundelt de krachten van 56 glastuinbouwers: 1/6 van de tomaten-, aubergine-, komkommer- en paprikateelt in Nederland. Met de subsidie gemeenschappelijke marktordening (GMO) Groenten en fruit konden ze onder andere een geautomatiseerd verpakkingsbedrijf realiseren. “We zijn nu een grote speler!”

Growers United is een coöperatie van ondernemers uit de glastuinbouw. Ze levert via haar partners groenten aan bijna alle grote supermarkten in Europa. Financieel directeur Stefan van Vliet: “We zorgen voor een gebundeld assortiment, waardoor een klant bij ons terecht kan voor verschillende producten door het hele jaar heen. Dan kun je goede afspraken maken. Als individueel, klein glastuinbouwbedrijf is die continuïteit veel lastiger.” Voor telers betekent dit een gegarandeerde afzet, met een betere prijs en stabiel inkomen.

Per 2019 is Growers United een erkende producentenorganisatie (PO). Dat is nodig om de GMO-subsidie te kunnen aanvragen. Van Vliet: “We zagen dat de strategische plannen en onze ambities goed pasten bij de GMO. Dat vroeg wel om een paar aanpassingen, vooral administratief. We werken in een branche waar onze ondernemers veel praktisch, snel en onderling regelen. Met de GMO worden we gedwongen om meer vast te leggen en zo te professionaliseren. Dat is juist goed, zeker met de snelle groei die we hebben gemaakt de afgelopen jaren. We groeiden sinds 2013 van 270 naar 635 hectare nu. Het gaat daarnaast om substantiële subsidiebedragen en daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Met de GMO heeft Growers United onder andere een modern en sterk geautomatiseerd verpakkingsbedrijf opgebouwd. “Als collectief doen we investeringen om onze hoge ambities voor de toekomst waar te maken.” Dit zijn bijvoorbeeld investeringen in belichting, biologische gewasbescherming en verbetering van het oogstprognosesysteem. “Het voordeel van een coöperatie is ook dat we kennis delen, bijvoorbeeld over ziektes in het gewas. We kijken nu zelfs naar dataplatforms waarmee we bij elkaar in de kas kunnen meekijken via een videoverbinding en daar weer van te leren.”

Growers United vindt de samenwerking met RVO nodig om de GMO verantwoord uit te kunnen voeren. “Transparantie is het toverwoord: wij zijn verantwoordelijk, maar overleggen veelvuldig met RVO.”

www.rvo.nl