HomeNieuwsBeurzen en evenementenGreener Packaging Awards zetten duurzame verpakkingen in bloemetjes

Greener Packaging Awards zetten duurzame verpakkingen in bloemetjes

De Greener Packaging Awards worden georganiseerd door Fost Plus en Val-I-Pac. Binnenkort worden ze weer uitgereikt aan enkele bedrijven, die met hun verpakkingen hun impact op het milieu op een innovatieve manier verminderen. Het groeiende aantal kandidaten voor deze Awards bewijst dat bedrijven steeds meer begaan zijn met het milieu en dat ze moeite doen om hun verpakkingen ecologischer te ontwerpen. Bedrijven met verpakkingen die een voorbeeld zijn van innovatie en duurzaamheid, kunnen zich tot en met 30 juni 2017 kandidaat stellen.

De Greener Packaging Award: een prijs die je inpakt!

Fost Plus en Val-I-Pac, de twee Belgische organisaties die bedrijven helpen om hun verpakkingsafval te recycleren, zetten initiatieven op poten waarmee ze deze bedrijven helpen, inspireren en goede praktijken op het vlak van ecologisch ontwerp met hen delen. De inspanningen van Belgische bedrijven die verpakte producten verkopen om minder en groener verpakkingsmateriaal te gebruiken, werpen hun vruchten af; steeds meer bedrijven kiezen voor een duurzame en verantwoordelijke aanpak.
Na drie edities hebben we al heel wat kandidaten gezien die op allerlei creatieve manieren hun ecologische voetafdruk verkleinen. Ook in 2017 willen de organisatoren twee hoofdwinnaars kiezen: de ene voor huishoudelijke verpakkingen, de andere voor industriële verpakkingen, maar daarnaast zijn er nog een reeks andere prijzen te winnen. De criteria waarmee de jury rekening houdt, zijn onder meer de vermindering van het gewicht of volume van de verpakking, de levenscyclus (de oorsprong van het materiaal en wat er na gebruik met de verpakking gebeurt) en of er minder van de inhoud wordt verspild. De winnaars worden gekozen door een panel van onafhankelijke experts uit de wetenschappelijke wereld, overheidsorganen, de verpakkingssector en beroeps- en milieuverenigingen. De uitreiking van de Awards vindt plaats op 23 november in Kinepolis Brussel.

Verpakkingen opnieuw en duurzamer uitvinden

Een aantrekkelijk en kwaliteitsvol verpakkingsontwerp, daar wordt veel aandacht aan besteed. Maar tegenwoordig houden bedrijven ook meer rekening met duurzaamheid en een milieuvriendelijke aanpak bij het ontwerpen van hun verpakkingen. Buiten de bescherming van het product en de optimalisatie van het transport en de opslag is nu ook de impact op het milieu een noodzakelijke vereiste waaraan een verpakking moet voldoen. De hele levenscyclus wordt dus vanaf het begin mee ontworpen. “Bij onze winnaars zit duurzaam verpakken in het DNA”, aldus William Vermeir en Francis Huysman, de managing directors van Fost Plus en Val-I-Pac.

Kijk voor meer informatie op www.greenerpackaging.be.