HomeDossiersDuurzaamheidGras geschikt als grondstof voor papierindustrie

Gras geschikt als grondstof voor papierindustrie

Grasvezels zijn geschikt als grondstof voor de papier- en kartonindustrie. Een proef met verpakkingen uit graskarton door Solid Pack was succesvol. Het bedrijf gebruikte in de proef natuurgras maar weidegras is nog geschikter. De papierindustrie zou in de toekomst een interessante afzetmarkt kunnen zijn voor gras uit natuurgebieden of weiden. Bureau Ecologie en Landbouw begeleidt de proef. Voor gebruik moet het gras gescheiden worden in vezel en sap. Dat kan in de toekomst regionaal, op het boerenerf. Dat beperkt ook de transportkosten.

Solid Pack wil een installatie gaan bouwen die gras ter plekke geschikt maakt als grondstof voor papier. Vervolgens is wel een ingewikkelder proces nodig om de vezel lang houdbaar en universeel bruikbaar te maken. Zo'n duurdere installatie zal niet op het erf komen, maar bijvoorbeeld wel in elke provincie.

Een boer moet nu nog betalen voor het afvoeren van gras. Of hij in de toekomst betaald wordt voor levering is nog niet duidelijk, maar Solid Pack verwacht wel dat de hele keten profiteert van de nieuwe grondstof.

Grasvezel is nog niet goedkoper dan gerecycled papier als grondstof. Maar het draagt wel bij aan het duurzaam imago van de klant. Zo laat Natuurmonumenten Solid Pack een kalenderverpakking van eigen gras maken.

Bron: AgriHolland