HomeNieuwsBedrijven en personenGlazen verpakkingen PAKT winnen Circular Product Award op Empack

Glazen verpakkingen PAKT winnen Circular Product Award op Empack

Thijs Wester van PAKT heeft op woensdag 10 april de Circular Product Award gewonnen tijdens de Empack beurs in Evenementenhal Gorinchem. Zijn innovatieve retoursysteem voor glazen verpakkingen heeft de jury overtuigd en werd unaniem uitgeroepen tot winnaar van de ‘Pitch your circular product’ wedstrijd, georganiseerd door Empack.

PAKT richt zich op het hergebruik van glazen verpakkingen door middel van een efficiënt retoursysteem. De verpakkingen worden na gebruik verzameld, gewassen en opnieuw ingezet, waardoor de behoefte aan nieuwe verpakkingen vermindert. Een eerste pilotproject met HAK, een bekend voedingsmerk, heeft reeds succesvolle resultaten opgeleverd.

De juryleden, Charles van Reij, Caroli Buitenhuis en Chris Bruijnes, waren onder de indruk van de eenvoud en effectiviteit van het PAKT retoursysteem. Chris Bruijnes benadrukte dat het concept zich richt op het verminderen, recyclen en hergebruiken van verpakkingen, zonder dat hiervoor complexe systeemveranderingen nodig zijn.

Thijs Wester is optimistisch over de toekomst van zijn idee. Hij wijst op het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met het smelten van glazen verpakkingen tot nieuwe producten en benadrukt dat het PAKT retoursysteem aanzienlijke energiebesparingen kan opleveren. Door samenwerkingen aan te gaan met logistieke partners en pilotprojecten uit te voeren met verschillende merken, zoals HAK, Flevosap en Picnic, zet PAKT zich in voor een duurzame toekomst.

Het PAKT systeem omvat een lokale wasfabriek en een efficiënt logistiek proces voor het inzamelen en retourneren van verpakkingen. Met partners zoals Picnic, die al betrokken zijn bij het logistieke proces, kan PAKT op grote schaal verpakkingen verzamelen en hergebruiken. Zo werd bijvoorbeeld tijdens een proefproject in Alphen aan den Rijn een aanzienlijk aantal verpakkingen verwerkt en gesorteerd voor hergebruik, wat uiteindelijk kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor merken zoals HAK.

Met zijn innovatieve en duurzame aanpak heeft Thijs Wester van PAKT niet alleen de Circular Product Award gewonnen, maar ook een veelbelovende stap gezet richting een circulaire economie waarin hergebruik centraal staat.

www.empack.nl