HomeMachinesPrimair verpakkenGKS Packaging wil zich met nieuwe machine onderscheiden van de rest

GKS Packaging wil zich met nieuwe machine onderscheiden van de rest

Hoewel het verpakken van uien en aardappelen niet als een glamoureuze taak wordt beschouwd, lijkt de nieuwste verticale vorm-, vul- en sluitmachine (VFFS) van GKS Packaging meer op moderne kunst dan op een industrieel apparaat.

De milieuvriendelijke LEAF voldoet aan de stijgende vraag van de detailhandel naar papieren voedselverpakkingen in plaats van plastic en is een bladvormige VFFS-machine die zakken produceert uit 100% recycleerbare en composteerbare papiervoorraad. Het filmrolframe is volledig gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan, een gebaar om het bewustzijn over de mondiale vervuiling te vergroten. De machine is ook gebouwd met roestvrij staal en andere recyclebare materialen.

De doorschijnende deurpanelen van de LEAF worden verlicht met een blauwe, groene of rode LED-gloed om de operationele status aan te geven. Het is een lichtshow achter de schermen die opvalt in een grotendeels grijs productielijnlandschap.

“We hebben niet zomaar een bestaande machine aangepast om ‘acceptabele’ resultaten te bereiken. We wilden absoluut dat de LEAF zich zou onderscheiden van de rest”, zegt Ivo Geukes, eigenaar van GKS Packaging. “Persoonlijk ben ik een grote fan van Apple- en Tesla-ontwerpen. Design kost je niet per se meer, je moet alleen wat creatiever zijn.”

“We zouden onze machines op dezelfde manier kunnen bouwen als onze concurrenten, maar dan heb je niet je eigen look en persoonlijkheid. Als iemand onze machines ziet, wil ik dat hij of zij meteen weet dat het een GKS-machine is”, voegt hij eraan toe.

GKS Packaging, gevestigd in Nederland, is gespecialiseerd in kosteneffectieve modulaire verpakkingsoplossingen voor een breed scala aan producten, variërend van tuinverse groenten tot medische benodigdheden en bevestigingsmiddelen. Daarnaast ontwerpt en bouwt het bedrijf weegsystemen, doseersystemen, transportbanden en platforms op klantspecificatie.

De LEAF heeft onlangs de Innovation Hub Award gewonnen op de internationale Fruit Attraction groente- en fruitsectorbeurs in Madrid, Spanje.

“Het GKS-ontwerpteam heeft fantastisch werk geleverd door de basisprincipes van machines te heroverwegen, waarbij ze voor een kort moment vergaten dat plastic überhaupt bestaat”, voegt Geukes toe. “De LEAF is helemaal opnieuw gebouwd om te doen wat hij moet doen: perfecte tassen produceren met uitsluitend papier, zonder compromissen.”

Zoals alle GKS-machines belichaamt de LEAF de bedrijfsslogan ‘Inventive Simplicity’. Het heeft een compact ontwerp met een beperkte footprint, een knipoog naar de hoge kwaliteit van de ruimte op de fabrieksvloer. Het modulaire ontwerp maakt het gemakkelijk om modules uit te wisselen om de functie van een machine te veranderen, en het vereenvoudigt ook het onderhoud en vermindert de stilstandtijd.

“Uiteindelijk gaan alle machines kapot. De grote vraag is: hoe ga je daarmee om? In plaats van dat er een technicus ter plaatse komt en een paar uur aan een machine werkt en dat de mensen aan de productielijn in zijn nek ademen, kun je gewoon een module vervangen en meteen aan de slag gaan”, zegt Geukes.

“Het feit dat we alles modulair bouwen en een aantal van dezelfde modules op meerdere machines gebruiken, betekent dat we de productie gemakkelijker kunnen opschalen. Als we beginnen met het ontwerpen van een nieuwe machine, beginnen we met onze verzameling modules en gaan we verder”, voegt hij eraan toe.

De toewijding van GKS aan eenvoud omvat ook minimale gereedschappen (niet-gespecialiseerde) voor onderhoud en het gebruik van algemeen verkrijgbare standaardcomponenten waar mogelijk. De LEAF integreert bijvoorbeeld twee iPads als bedieningspanelen aan elke kant van de machine in plaats van eigen panelen te creëren.

“Het voordeel is dat als het scherm kapot gaat – en elk scherm gaat wel eens kapot – het je geen paar duizend dollar kost om te vervangen. Het kost je maar een paar honderd dollar”, legt Geukes uit. “Je gaat gewoon naar de dichtstbijzijnde Apple-dealer, koopt een nieuwe iPad en je bent klaar om te gaan.”

www.gkspackaging.com

Bron: Onshape