HomeDossiersDuurzaamheidGezamenlijke taal en waardering voor duurzame verpakkingen

Gezamenlijke taal en waardering voor duurzame verpakkingen

duurzaam-klHet Global Packaging Project (GPP) heeft een rapport gepubliceerd waarin gepoogd wordt een gezamenlijke taal en maten te ontwikkelen voor de duurzaamheid van verpakkingen. Het meetsysteem moet leiden tot een betere dialoog tussen handelspartners omdat ze over dezelfde maten praten.

Het zou uiteindelijk duurzamer verpakkingen moeten opleveren en een beter imago bij de consument. Dat schrijft Food Holland op haar website naar aanleiding van een artikel van Food Production Daily.

GPP noemt het rapport een oproep tot actie aan de industrie. Het levert de basisinstrumenten voor communicatie en kwantificering. Hiermee kan de besluitvorming in de keten verbeteren en dit zal leiden tot kostenreducties, minder druk op het milieu en een beter begrip bij de consument. In het rapport worden de principes van duuzaamheid besproken en het belang van levencyclus-analyse benadrukt. Ook worden belangrijke verpakkingsprincipes uitgelegd. Zoals het principe dat reductie in verpakkingsmateriaal contraproductief wordt zodra de toename van productverlies door beschadiging groter is dan de besparing op materiaal.

In het rapport wordt een uitvoerig overzicht gegevn van indicatoren en maten om organisaties te helpen vast te stellen waar ze zijn, waar ze heen gaan en hoe ver ze moeten gaan om hun doel te bereiken. Er worden 52 indicatoren besproken. Het rapport ‘A Global Language for Packaging and Sustainability' en meetsystemen voor kwantificering van duurzame verpakkingen staan op de website globalpackaging.mycgforum.com. De meetsystemen worden continu bijgewerkt. Bedrijven dienen zich te registreren om hier toegang toe te krijgen.

GPP is een samenwerkingsverband van een aantal grote wereldwijde verpakkingsbedrijven, handelsorganisaties en onderzoeksinstellingen. Deelnemers zijn onder andere Amcor, TetraPak, Nestlé, SCA en Wallmart.

Kijk voor meer informatie op globalpackaging.mycgforum.com.

Bron: Food Production Daily/Food Holland