HomeMachinesAandrijven en besturenGerobotiseerde spuitgietmachine voor Vlaams Kunststof Centrum

Gerobotiseerde spuitgietmachine voor Vlaams Kunststof Centrum

ENGEL heeft bij het Vlaams Kunststof Centrum in Kortrijk een vol-elektrische spuitgietmachine met robot geplaatst voor het testen van matrijzen en voor het doen van onderzoek naar het energieverbruik, de productiviteit, de nauwkeurigheid en de reproduceerbaarheid. De plaatsing van de spuitgieteenheid onderstreept de samenwerking tussen het VKC en ENGEL, met als doel de verdere ontwikkeling van een efficiënt en energiezuinig spuitgietproces.

Geplaatst is een vol-elektrische ENGEL e-motion 1340/280T spuitgietmachine met een sluitkracht van 2800 kN en een lineaire ERC-33 robot voor uitname en handling van de producten. Deze machine combineert energiezuinigheid met hoge nauwkeurigheid en korte cyclustijden. Bijzonder is het in deze machine geïntegreerde ECOgraph energieverbruiksysteem. Hiermee kunnen zowel per aandrijving als per processtap het energieverbruik en het totale energieverbruik worden afgelezen. Dit stelt de procesoperator in staat om direct aan de machine de gevolgen van aanpassing van de parameters op het energieverbruik en dus op een deel van de operationele kosten te zien.

De belangrijkste toepassingsgebieden voor dit type vol-elektrische spuitgietmachine zijn de snellopende, dunwandige producten uit de medische en verpakkingsindustrie. Andere gebieden zijn de auto-industrie en de technische, sector waar energiezuinigheid, nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van het proces eveneens van groot belang zijn.

Op de foto van links naar rechts: Marc van Rentergem (VKC), Peter Pokorny (ENGEL Austria), Jean-Marie van Duyfhuys (VKC), Rene de Looff (ENGEL Benelux), Ton Boekelder (ENGEL Benelux).

 Bron: Kunststof en rubber (kunststofonline.nl)