HomeNieuws"Gerecycleerd karton nog niet altijd veilig voor levensmiddelen"

“Gerecycleerd karton nog niet altijd veilig voor levensmiddelen”

kantonales-labor-zurichDr. Koni Grob, verbonden aan het overheidslaboratorium voor voedselveiligheid in Zurich, heeft te hoge concentraties vastgesteld van minerale oliën in levensmiddelen die zijn verpakt met gerecycleerd karton afkomstig van dagbladen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de mens en verhogen bovendien het risico op kanker. In 75% van de ongeveer 120 onderzochte levensmiddelen werd de aanwezigheid van minerale oliën vastgesteld. Dat meldt de website Engineeringnet.be op basis van een artikel van FoodGate.

De geldende norm binnen de Europese Unie, maximum 0.6 mg per kg, werd met een factor 10 tot 100 overschreden. Maar bij consumenten die een uitgebalanceerd dieet volgen zou het risico op negatieve gezondheidseffecten minimaal zijn.

Deze minerale oliën zijn zowel afkomstig van de inkten die worden gebruikt bij de bedrukking van de verpakking als van de gerecycleerde vezels, in principe van dagbladen, die worden gebruikt bij de productie van de kartonverpakking.

De voedingsindustrie reageert evenwel op deze problematiek. Zo wil Kellogg met zijn leveranciers nieuwe verpakking ontwikkelen met een lager gehalte aan minerale oliën. Nestlé heeft dan weer voor de eigen bedrijven limieten vastgelegd om deze migratie te vermijden, en laat bovendien het gebruik van zo’n papier (karton) voor het verpakken van hoog vethoudende producten niet toe tenzij er een barrièrelaag is.

Bron: FoodGate/Engineeringnet.be