HomeDossiersDuurzaamheidGeld terug voor gebruikte verpakkingen

Geld terug voor gebruikte verpakkingen

plasticpunt

System Supplier MTA BV uit Helmond brengt in samenwerking met partner IDcan een nieuwe technische innovatie op de markt genaamd Plasticpunt. MTA heeft hiervoor een machine ontwikkeld die de consument in staat stelt om al haar vormvaste kunststof verpakkingen in te leveren ten behoeve van hoogwaardig hergebruik.

mta-logoDeze machine herkent al de voorkomende kunststof verpakkingen aan de hand van de barcode en verkleint deze door middel van een ingenieus shredder concept. Dit bespaart fors in de logistieke keten, immers de versnipperde verpakking bevat nog maar een fractie van het volume in vergelijking met de originele verpakking. Hierdoor neemt de transportfrequentie sterk af hetgeen tevens een aanzienlijke bijdrage levert aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en niet te vergeten de fijn stof productie. Daarnaast is de machine in staat om de versnipperde verpakking op basis van de soort kunststof te sorteren en gescheiden op te slaan. Hierdoor ontstaan weer waardevolle grondstoffen voor de productie van nieuwe hoogwaardige producten. Aan het concept is een loyaliteitssysteem gekoppeld waarmee de consument een deel van de verpakkingsbelasting terug krijgt.

Dit systeem is een doorbraak als het gaat om het scheiden aan de bron van eenmalige verpakkingen, is milieu vriendelijk en biedt de mogelijkheid om de wettelijke taakstelling met betrekking tot hergebruik te realiseren. Binnenkort wordt de eerste locatie in Nederland officieel geopend. Zowel in Nederland als in het buitenland is erg veel belangstelling voor deze nieuwe aanpak.

Meer informatie over plasticpunt is binnenkort te vinden op www.plasticpunt.nl en op de site van MTA www.m-t-a.nl.