HomeMachinesInspecterenGEA stopt verspilling en garandeert voedselveiligheid met OxyCheck

GEA stopt verspilling en garandeert voedselveiligheid met OxyCheck

GEA OxyCheck is naar eigen zeggen 's werelds eerste niet-destructieve meetsysteem om elke MAP-verpakking (Modified Atmosphere Pack) te controleren. OxyCheck zorgt voor een zuurstofmeting tijdens de in-lijn productie, waarbij de folie en sealnaden intact blijven. De meting vindt plaats op iedere individuele MAP-verpakking voordat deze de dieptrekverpakkingsmachine verlaat. Dit systeem maakt tijdrovende steekproeven overbodig en voorkomt dat de gebruiker verpakkingsmateriaal en de inhoud van de verpakking na het controleren moet weggooien.

Iedereen profiteert: consumenten, retailers en producenten

De consument wil vers en veilig verpakte voedingsmiddelen, retailers streven naar een langere houdbaarheid en een perfect uitstraling, producenten dienen producten te leveren conform afgesproken kwaliteitsnormen. Iedereen heeft baat bij de nieuwe GEA OxyCheck. Deze speelt een cruciale rol in het bieden van garantie dat voedingsmiddelen, verpakt in MAP, in perfecte staat consumenten bereiken.

In-lijn kwaliteitscontrole voor MAP-verpakkingen op GEA dieptrekverpakkingsmachines

De GEA OxyCheck gebruikt een niet-destructieve technologie om accuraat het restzuurstofgehalte te meten in de verpakkingen, nadat deze geseald zijn op een GEA PowerPak dieptrekker.

OxyCheck controleert 100 procent van de verpakkingen op lekkages zonder de verpakkingen te beschadigen, dit in tegenstelling tot gebruikelijke technieken, waarbij slechts steekproefgewijs gecontroleerd wordt. Verpakkingen die niet voldoen aan de gestelde eisen worden automatisch uit de lijn verwijderd en komen niet verder in de keten.

Unieke sensorspot technologie

Het systeem gebruikt een unieke sensorspot geprint op de binnenlaag van de folie. De spot is voedselveilig en voldoet aan de regelgeving voor materialen die met voedsel in contact komen. De GEA OxyCheck gebruikt de fluorescerende eigenschappen van een speciale kleurstof in de spot. De optische sensoren gemonteerd op de dieptrekker projecteren licht op de sensorspot en meten de golflengte van het fluorescerende licht uit die kleurstof om de O2 waarde te bepalen.

Voor nieuwe en bestaande GEA dieptrekverpakkingsmachines

De GEA OxyCheck is verkrijgbaar als optie op een nieuwe GEA PowerPak dieptrekker en ook als nalevering op de reeds geïnstalleerde GEA PowerPak machines met een MAP verpakkingstoepassing. De GEA OxyCheck heeft geen invloed op de snelheid van de GEA PowerPak, zelfs niet als deze twintig slagen per minuut loopt.

Waarom zuurstofgehalte meten?

De gebruikte gassen in MAP-verpakkingen zijn koolstofdioxide (CO2) en stikstof (N2). Er blijft altijd een restant zuurstof over, meestal een fractie van een percentage. Het meten van restzuurstofgehalte is zeer belangrijk, want een teveel aan zuurstof bevordert het bederf en kan zo de houdbaarheid van (koel)verse producten beperken. Door het meten van restzuurstofgehalte in de verpakking, kan men concluderen of de houdbaarheid en voedselveiligheid binnen de kwaliteitsnormen valt.

Klik hier om meer te lezen over de voordelen van GEA OxyCheck.

Kijk voor meer informatie op www.gea.com.