HomeNieuwsGEA kondigt doorbraak aan op het gebied van ultrasoon sealen

GEA kondigt doorbraak aan op het gebied van ultrasoon sealen

GEA SmartPacker kondigt een doorbraak aan op het gebied van ultrasoon sealen met folies van 30 micron. Het geheim achter dit succes is het parallel houden van de lasbalken en het optimaliseren van de opzet voor specifieke folietypen. Met meer dan 100 miljoen zakken die wereldwijd op ultrasone wijze zijn geseald door alle geplaatste GEA SmartPacker verticale verpakkingsmachines, heeft GEA Food Solutions bewezen dat het bedrijf deze technologie ook op industriële schaal met een consistente betrouwbaarheid kan bieden.

De belangrijkste eigenschap waarmee de oplossing van GEA zich onderscheidt van andere verticale verpakkingsmachines met ultrasoon sealen, is een unieke technologie (patent aangevraagd) die zorgt dat de lasbalken, onafhankelijk van de machine-uitvoer, met een uiterst minimale speling parallel blijven terwijl ze zich om de folie sluiten.

Hoewel ultrasoon sealen van zakken op verticale verpakkingsmachines al enkele jaren bestaat, konden met deze techniek tot voor kort geen consistente resultaten worden behaald bij gebruik van folies met een dikte van slechts 30 micron. Omdat ze niet alleen goedkoper zijn dan dikkere folies, maar ook minder afval opleveren nadat de inhoud is verbruikt, is er veel vraag naar deze dunnere folies. Overheden, supermarkten en consumenten oefenen allemaal druk uit op de branche om de invloed van verpakkingsmaterialen op het milieu te beperken.

Innovatieve technologie (patent aangevraagd) om de ultrasoon lasbalken parallel te houden

De innovatie van GEA is een techniek waarbij het aambeeld (dat samen met de sonotrode de lasbalk voor ultrasoon sealen vormt) extreem parallel wordt gehouden. De opening tussen de gesloten balken bij het sealen van een folie van 30 micron is slechts 60 micron, waardoor zeer hoge eisen worden gesteld aan de toelaatbare spelingen van het systeem en aan de componenten die de beweging en uitlijning van het systeem regelen. Wanneer aan een van de uiteinden van de balken slechts enkele microns wordt afgeweken van de parallelle stand, kan dit al leiden tot een onvolledige seal naad. Zelfs externe factoren zoals klimaatomstandigheden kunnen een negatieve invloed hebben op de integriteit van de sealing.

Met de nieuwe GEA-technologie wordt het effect van deze externe factoren weggenomen, waardoor wordt gewaarborgd dat het aambeeld parallel blijft. De technologie is geïntegreerd in zowel intermitterend als continue verticale GEA SmartPacker-verpakkingsmachines die zijn gespecificeerd met het ultrasone ‘Zero Reject Sealing System'.

Carla Verheijen, productmanager voor de GEA SmartPacker, vertelt: “Voordat we er vertrouwen in hadden dat onze machines vrijwel zonder afgekeurde producten ultrasoon konden sealen met 30 micron film, moesten we deze technische uitdaging zien te overwinnen. De oplossing die we hebben ontwikkeld, heeft zichzelf inmiddels in de praktijk bewezen bij onze verpakkingsmachines in de saladesector. We kunnen met trots stellen dat wij nu weten hoe het moet.”

Folie-evaluatie en testcycli

Peter Rietjens voegt hier aan toe: “Tijdens ons onderzoek naar de technologie kwam een andere factor aan het licht die van cruciaal belang is voor de integriteit van de sealing. We ontdekten dat zelfs folies die vergelijkbaar zijn in dikte en specificaties, kunnen verschillen in samenstelling en daarmee in sealingprestaties. Het is dus van essentieel belang dat we precies weten wat we moeten gebruiken. Met het oog hierop bieden wij ook de mogelijkheid om een bepaalde folie te analyseren en te bepalen hoe hiermee de beste resultaten kunnen worden behaald.” Op de productielocatie van het bedrijf in Weert bevindt zich een compleet ingericht Technology Center met GEA SmartPackers die testcycli kunnen draaien met specifieke folies en producten van klanten.

De grootste voordelen van ultrasone sealing zijn algemeen bekend. In plaats van thermische energie te gebruiken om een seal te vormen, maakt de technologie gebruik van hoogfrequente ‘ultrasone' trillingen van de sonotrode om de twee folielagen op moleculair niveau aan elkaar te binden. Zelfs als er vocht, een stukje blad of een klein deeltje achterblijven in het seal-gebied, is een luchtdichte seal nog steeds mogelijk. Hierdoor is het mogelijk om zakken automatisch te verpakken in dozen zonder de sealnaad te testen.

Bij traditionele thermische sealing leiden dergelijke belemmeringen in het seal-gebied ertoe dat er geen luchtdichte seal wordt gemaakt. Nu GEA de laatste hindernis heeft overwonnen voor het gebruik van ultrasone sealing met goedkopere en meer milieuvriendelijke dunne folies, kan er op meer toepassingsgebieden worden geprofiteerd van minder afgekeurde zakken en een kortere verpakkingslengte (het seal-gebied is doorgaans 70% kleiner dan bij thermische sealing). Een kleiner seal-gebied zorgt ook voor een aantrekkelijkere manier van verpakken.

Rendement op investering

Onder de juiste productieomstandigheden kan er binnen 1,5 jaar al rendement op deze investering worden behaald. GEA Food Solutions Weert beschikt over een tool die u kunt gebruiken om uw voordeel en winst te berekenen.

Koplopers op het gebied van betrouwbaarheid

De GEA SmartPacker heeft een solide reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en up-time, en met deze beproefde methode voor ultrasoon sealen biedt het bedrijf nu bovendien absolute topprestaties voor het verpakken van verse salades, geraspte kaas en andere toepassingen waarbij vocht, een stukje blad of een klein deeltje in het seal-gebied mogelijk kunnen leiden tot afgekeurde zakken. Voor de ultrasone componenten werkt GEA nauw samen met Sonotronic, een marktleider op het gebied van ultrasoon lassen met maar liefst 35 jaar ervaring. In combinatie met de ervaring van GEA resulteert deze expertise in het ontwerp en de productie van betrouwbare verpakkingsmachines. Er wordt ook gebruik gemaakt van geavanceerde simulatiesoftware om precies te laten zien wat er in de machines gebeurt terwijl deze op hoge snelheid in bedrijf zijn. Zodoende kan de technologie op een zo voordelig mogelijke manier verder worden verfijnd.

Kijk voor meer informatie op www.gea-foodsolutions.com of stuur een e-mail naar gea-foodsolutions.info@gea.com.