HomeDossiersDuurzaamheidFrisdrankflessen kunnen milieuvriendelijker

Frisdrankflessen kunnen milieuvriendelijker

nwo-logoDe productie van plastic flessen kan milieuvriendelijker. Onderzoeker Frank Koopman van de TU Delft heeft een chemische verbinding ontdekt die daarvoor zorgt. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die het onderzoek heeft ondersteund, bekend. Koopman, die deze week promoveerde, doet onderzoek naar het gebruik van biogrondstoffen voor de productie van chemicaliën en brandstoffen. Biomassa, bijvoorbeeld afval van hout en planten, is daarvoor vaak lastig te gebruiken omdat bij de verwerking ervan vervuilende bijproducten vrijkomen.

Bacterie

De promovendus heeft een bacterie (Cupriavidus basilensis) ontdekt die deze bijproducten afbreekt. Daarbij produceert de bacterie de stof FDCA, die kan dienen als vervanger voor een van de grondstoffen van polyethyleen-tereftalaat (PET). Dat is een plasticsoort die onder meer wordt gebruikt in frisdrankflessen en fleecekleding. Dankzij de eetlust van de door Koopman ontdekte bacterie kan ook de productie van brandstoffen uit biomassa veel goedkoper.

Overbodig

Het gebruik van dure en vaak ook milieuonvriendelijke methoden om ongewenste bijproducten te verwjderen, wordt namelijk overbodig. Koopman en zijn collega's werken nog aan een manier om in het laboratorium op grote schaal ongewenste afvalstoffen om te zetten in FDCA. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft de vinding een plek gegeven in de top twaalf van de meest veelbelovende biologische stoffen voor de chemische industrie.

Bron: ANP/Nu.nl