FrieslandCampina heeft een grote stap gezet op weg naar een 100% duurzame inkoop van álle kartonnen verpakkingssoorten. Vanaf 2013 zijn alle kartonnen secundaire verpakkingen, omverpakkingen (dozen, wrap arounds en trays), die door Royal FrieslandCampina Consumer Products Europe, Ingredients en Cheese, Butter & Milkpowder op de West-Europese markt worden gebruikt 100% duurzaam. Op dit moment is 80% van het karton dat wordt gebruikt voor de secundaire verpakkingen voorzien van een FSC-keurmerk.
Ongeveer 550 miljoen omverpakkingen
Ongeveer 75% daarvan is afkomstig van gerecyclede papiervezels en 25% van verse vezels uit verantwoord beheerde bossen. In totaal gebruikt de zuivelonderneming 75 miljoen kilogram karton voor ongeveer 550 miljoen omverpakkingen. Al sinds 2011 dragen bijna alle primaire drankenverpakkingen van FrieslandCampina op de West-Europese markt het FSC-keurmerk.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is volgens Kees Gielen, CFO Royal FrieslandCampina, één van de fundamenten onder de ondernemingsstrategie route2020. “Bij het inkopen van producten kun je veel winnen als het gaat om duurzaamheid. Als onze leveranciers duurzaam ondernemen, helpt dat ons bij het realiseren van onze duurzaamheidsdoelstellingen en die van onze klanten. Hoe duurzamer wij inkopen, hoe duurzamer het uiteindelijk bij onze zakelijke afnemers en bij de consument terecht komt”, aldus Gielen.
Absolute koploper
“De acties van FrieslandCampina op het gebied van FSC-verpakkingen maken het bedrijf tot absolute koploper op de West Europese markt”, zegt Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland. “Het delen van opgedane ervaring en kennis tijdens het International Supply Management Congress is niet alleen waardevol voor FSC, maar ook voor de groeiende groep producenten van consumentenartikelen die gebruik willen maken van FSC-gecertificeerde verpakkingen.”
Primaire verpakkingen
Voor haar primaire verpakkingen, zoals van Appelsientje en de melkpakken, koos FrieslandCampina in 2010 al voor duurzaam geproduceerd karton. Bij de keuze van het materiaal wordt gekeken naar de hele ‘footprint': grondstofgebruik, uitstoot van CO2, transport, hergebruik van verpakkingen en zo meer. FrieslandCampina streeft ernaar om groei van haar activiteiten integraal klimaatneutraal plaats te laten vinden, zowel op de melkveebedrijven van de leden als in de onderneming. Daarbij wordt gekeken naar het verduurzamen van de melkveehouderij en de ketens voor verwerking en distributie.
Kijk voor meer informatie op www.frieslandcampina.nl.