HomeDossiersDuurzaamheidFrieslandCampina: Recycling heeft alles te maken met waarde van verpakking

FrieslandCampina: Recycling heeft alles te maken met waarde van verpakking

Tim Mulder is Development Specialist bij FrieslandCampina Research & Development in Wageningen. Een uiterst gepassioneerd persoon in zijn vakgebied: verpakken. Tim maakt deel uit van een groep van meer dan vijftig collega's die zich bezighouden met verpakken.

“Komkommers in plastic, wijn in flessen, kaas in plastic folie: alles wat we eten en drinken is verpakt. FrieslandCampina maakt wereldwijd ook gebruik van alle soorten verschillende verpakkingen: blikjes, dozen, zakjes, petflessen, glas. En of we het willen of niet, verpakkingen hebben een impact op het milieu. Het vertegenwoordigt minder dan tien procent van de totale voetafdruk van een product, maar de grote hoeveelheden afval in de wereld zorgen voor een enorm probleem. Verpakkingen zorgen voor de houdbaarheid van producten. En ze zijn nodig voor transport: een liter yoghurt kan immers niet zonder verpakking in een tas. We proberen echter manieren te vinden om met minder verpakkingen te werken en dit duurzamer te maken. FrieslandCampina heeft voor zichzelf een brandpunt aan de horizon gezet. Al onze verpakkingen moeten rond 2050 circulair zijn. Dit betekent dat er dan geen nieuwe grondstoffen nodig zijn voor het maken van nieuwe verpakkingen. Dit betekent volledig hergebruik van verpakkingen.”

Dit jaar heeft FrieslandCampina Respackt geïntroduceerd: een uniek en in eigen huis ontwikkeld programma waarmee de impact van elk type verpakking kan worden bepaald. “Welk materiaal wordt gebruikt en hoeveel? Kan de verpakking worden gerecycled? Helpt de verpakking om voedselverspilling en bederf te verminderen? Op basis van de resultaten kunnen we keuzes maken voor elk product en voor elk land. Verpakkingen worden in het ene land zoveel mogelijk ingezameld en gerecycled, terwijl het in een ander land als afval wordt gedumpt. Er is dus niet één enkele oplossing.”

Recycling van verpakkingen heeft volgens Tim Mulder alles te maken met de waarde van verpakkingen. “In Europa is er statiegeld op de grote PET-flessen. Consumenten retourneren ze daarom voor hergebruik. In Duitsland is er een aanbetaling op kleine drinkflesjes. In veel landen worden aluminium en blikjes handmatig uit het afval gehaald, omdat deze materialen waarde hebben. Verpakkingen met waarde worden vaak hergebruikt.”

Oplossingen kunnen volgens hem in verschillende richtingen worden gezocht. “We proberen samen te werken met afvalverwerkingsbedrijven. Bij het maken van nieuwe verpakkingen gaan we in gesprek met afvalverwerkingsbedrijven om verpakkingen eenvoudig recyclebaar te maken. Vaak wordt ons verteld: ‘U bent de eerste die het ons vraagt!' Ik dacht altijd: we zullen dit waarschijnlijk niet als eerste doen, maar nu blijkt dat we dat ook zijn. Dit betekent trouwens dat we met betrekking tot verbeteringen in recycleerbaarheid voor nieuwe uitdagingen voor de verpakkingsfabrikanten komen te staan. Stel dat we dozen willen voor producten met een lange levensduur zonder aluminium voering. Dan moet er een verpakking gemaakt worden met daarin een alternatief voor aluminium. Dit kost tijd.”

Duurzame oplossingen zijn vaak wat duurder. “Wat is er nou duurder? We moeten natuurlijk oppassen dat we onszelf niet uit de markt prijzen. Als we geen speler meer zijn omdat we onszelf uit de markt hebben geprijsd, zijn we ook niet meer in staat om de wereld duurzamer te maken. We kunnen dit spel niet alleen spelen. Er is ook een verantwoordelijkheid voor overheden en beleidsmakers om die ontwikkelingen in goede banen te leiden. Bij het echt verduurzamen van verpakkingen zijn veel partijen betrokken en daarom werken we veel samen met andere bedrijven, overheden en afvalverwerkingsbedrijven. Ondertussen ligt FrieslandCampina goed op schema om de voetafdruk van verpakkingen substantieel te verkleinen.”

www.frieslandcampina.com