HomeNieuwsVerpakkingenFrieslandCampina blijft niet dromen over verminderen milieu-impact verpakkingen

FrieslandCampina blijft niet dromen over verminderen milieu-impact verpakkingen

Vaak wordt Patrick van Baal, Global Director Packaging Development bij FrieslandCampina, gevraagd: hoe verminderen we de milieu-impact van onze verpakkingen, zorgen we voor een lagere CO2-uitstoot en zorgen we dat er minder in de natuur belandt? “Net zoals bij onze leden-melkveehouders is de oplossing niet in een keer gevonden of gerealiseerd. Daarbij doen we het ook nog eens op de FrieslandCampina-manier: multidimensionaal, grondig, meetbaar en ambitieus. Niet de makkelijkste manier, maar in onze ogen wel de beste. Wij willen dat uiterlijk in 2050 al onze verpakkingen circulair zijn. We werken in stappen naar dat doel toe. Dat betekent dat we als eerste in 2025 al onze verpakkingen recyclebaar en/of herbruikbaar hebben gemaakt. Daarnaast willen we geen fossiele bronnen meer gebruiken bij de productie van verpakkingen. Energie en materialen mogen alleen nog komen van hernieuwbare bronnen, zoals bomen of suikerriet.”

Als FrieslandCampina straks circulair wil zijn met verpakkingen, dan is het afhankelijk van de hele keten. “Wij kunnen wel recyclebare verpakkingen maken, maar de verpakkingen moeten vervolgens ook goed gesorteerd, opgehaald en daadwerkelijk gerecycled worden. Het gaat dus om een integrale aanpak. Het begint bij de consument en het collecteren van de lege verpakkingen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat onze verpakkingsmaterialen afgestemd zijn met de juiste sorteer en recycling technologieën. Onze coöperatieve aanpak past bij deze problematiek. Het zit in ons DNA dat we door lange termijn samenwerkingsverbanden met relevante partijen echte impact maken. Een circulaire keten heeft geen begin of eind, het is dus ook die vraag wie de leiding moet nemen om deze doelstelling te bereiken. Wij nemen onze verantwoordelijkheid door de onderdelen van de keten aan elkaar te koppelen en nieuwe initiatieven met de verschillende ketenpartners te leiden.”

FrieslandCampina probeert alle betrokken partijen bewust te maken van de problematiek en hun rol daarin. “En we zijn doelgericht. Waarschijnlijk zullen onze verpakkingen nooit voor 100 procent uit hergebruikt materiaal bestaan en dat is op zich geen probleem. Het is de doelstelling om onze impact op het milieu naar nul te reduceren. Circulariteit is een van de middelen om dat te bereiken, omdat je geen nieuwe materialen hoeft te maken en de materialen die je hergebruikt dus niet in de natuur komen. Uiteindelijk gaat het erom dat we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken en daarmee de CO₂-uitstoot verlagen. En dat we ervoor zorgen dat er geen lege verpakkingen meer in de natuur terechtkomen. Dus naast het circulair maken van onze verpakkingen, zijn we ook heel actief in het toepassen van hernieuwbare materialen en het terugbrengen van onze energieconsumptie en daarmee onze CO2-footprint.”

Veel projecten hebben een lange doorlooptijd en daarom doet FrieslandCampina dan ook veel initiatieven tegelijkertijd. “Ik verwacht na de gelanceerde verbeteringen zoals onze 100% hernieuwbare melkpakken, de papieren rietjes en de recyclebare kaasverpakking de aankomende jaren een groot aantal nieuwe verbeteringen te lanceren.”

www.frieslandcampina.com