HomeDossiersDuurzaamheidFotein gaat bederf van verse producten tegen met speciale transporthoes

Fotein gaat bederf van verse producten tegen met speciale transporthoes

Fotein heeft in samenwerking met diverse partners een Modified Atmosphere (MAP) palletoplossing ontwikkeld onder de naam Ship it Fresh! De innovatie is bedoeld om verse producten met het best mogelijke kwaliteitsbehoud in Reefer containers over zee, of met koelvrachtwagens over de weg, te transporteren. MA heeft een zeer positief effect op kwaliteitsbehoud van producten zoals bessen, kersen, maar ook bladgroenten en ander fruit, en is vergelijkbaar met Controlled Atmosphere (CA) op statische bewaring. Beide handhaven een hoge luchtvochtigheid, verhoogde CO2-waarden en een verlaagde van O2-waarden.

Ship it Fresh! bestaat uit een voorgevormde onderhoes en bovenhoes van 1 meter bij 1,20 meter. De onderhoes is 30 cm, de bovenhoes is 1,80 meter hoog. De hoes laat weinig ruimte over wanneer hij om het product aangebracht is. Dit scheelt volgens Fotein onnodig volume, en folie. De afmetingen van een Ship it Fresh!-hoes zijn afgestemd op de praktijk: met pallet (15 cm) is hoes maximaal 2,25 meter hoog. De afmetingen houden rekening met containervervoer en vervoer per vrachtwagen.

De nieuw ontwikkelde hoes is naar eigen zeggen tweemaal dunner dan vergelijkbare folies in de markt. Dit zorgt voor een betere overdracht van koude naar het verse product, daardoor is er minder sprake van condensatie tegen het plastic van de hoes, en daarmee wordt het vochtverlies sterk gereduceerd. Onlangs werd bekend dat de vinding van Fotein kan rekenen op een financiële injectie van 2,5 ton uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, meldt De Gelderlander in een artikel op haar website.

www.fotein.com