HomeDossiersDuurzaamheidFost Plus zet cijfers en feiten recycling op een rij na uitzending...

Fost Plus zet cijfers en feiten recycling op een rij na uitzending PANO

PANO, een duidingsprogramma op de Belgische openbare televisiezender Eén, wilde gisteravond televisiekijkend Vlaanderen inlichten over recycling van plastics en wat er gebeurt met de inhoud van onder andere de blauwe zak. Daarbij hoort volgens Fost Plus wat uitleg. “Fost Plus wil open, efficiënt en dynamisch zijn hierin, want recycleren is een vak waar veel komt bij kijken. Het is onze ambitie om een positieve impact te hebben op het klimaat. Onze economie moet circulair zijn, nu meer dan ooit.”

In 2018 werd 42% van de huishoudelijke plasticverpakkingen die door de leden van Fost Plus op de markt zijn gebracht gerecycleerd. “Daarmee scoorden we beter dan het gemiddelde van Europa en ruim beter dan de huidige wettelijk bepaalde doelstellingen. Alleen zijn we er nog niet en zitten we in een proces dat op termijn moet resulteren in een veel hoger percentage. Daar zijn investeringen voor nodig die ook onlangs de media haalden: 300 miljoen investeringen in betere sorteringen moet tegen 2021 leiden tot verwerking van 140.000 ton uit de nieuwe blauwe zak, en een sortering in 13 fracties P+MD (tot 10 plasticfracties, 2 metaalfracties en de drankkartons). In de komende maanden volgen nog bijkomende investeringen om op termijn de geschatte totale hoeveelheid PMD (circa 250.00 ton per jaar voor heel België) te kunnen sorteren.”

Fost Plus bekijkt de hele keten om de hoge recyclingdoelstellingen te kunnen bereiken. “Samen met onze leden wordt hard gewerkt aan design-for-recycling zodat de verpakkingen, eens ze afval worden, uitgesorteerd en vervolgens gerecycleerd kunnen worden. Er wordt zwaar geïnvesteerd in de sorteercentra en via projectoproepen worden investeerders aangetrokken om de recycling van de nieuwe kunststofstromen lokaal te kunnen realiseren. Fost Plus sluit enkel recyclingcontracten met Belgische en Europese recyclingbedrijven die een hoog kwaliteitsniveau kunnen garanderen en op regelmatige basis worden onderworpen aan een audit door een onafhankelijk expertisebureau.
Wij rapporteren aan de Interregionale verpakkingscommissie (IVC) die strikt toeziet op het respect van onze erkenning en de cijfers van Fost Plus controleert.”

Medio 2018 werd besloten om de uitbreiding van de PMD-zak naar de nieuwe blauwe zak geleidelijk aan in heel België in te voeren. “Dat betekent dat naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons ook andere plastic verpakkingen als botervlootjes, zakjes, yoghurtpotjes en folies in die zak ingezameld mogen worden. In 2021 moet heel België overgeschakeld zijn naar de nieuwe blauwe zak. Tegen eind dit jaar is bij ongeveer 3 miljoen Belgen de nieuwe blauwe zak beschikbaar. Dat betekent dat we nog een weg af te leggen hebben om alle regio’s en intercommunales de kans te geven de blauwe zak aan te bieden, met de garantie dat die achteraf ook op een efficiënte manier worden verwerkt. Sorteren met de blauwe zak is en blijft de meest efficiënte vorm van sorteren en recycleren. Beter dan alle andere systemen. Op dit moment wordt hard gewerkt om snel het groeitraject af te werken. 42% wordt dus nu al gerecycleerd, en tegen 2023 moet het 65% zijn.”

De Belg sorteert thuis volgens Fost Plus al uitstekend. “Maar buiten de eigen woning of Out-of-Home moet er beter gerecycleerd worden. Het is goed dat er verschillende initiatieven zijn die er samen voor zorgen dat we in ons land verder evolueren naar een circulaire economie. Fost Plus is bekend voor ‘samen goed sorteren, beter recycleren' en blijft verder investeren en innoveren. Op dit moment is huishoudelijk verpakkingsafval efficiënt verzamelen essentieel voor de toekomst van onze samenleving, zeker in volle klimaatdiscussie. Fost Plus werkt aan het bieden van een recyclingoplossing voor alle huishoudelijke verpakkingen tegen 2025. Maar daar is ook de medewerking van de consument voor nodig: meer discipline om te sorteren, minder in de restafvalzak en minder afval achterlaten op stranden, in bossen en aan de rand van de straten en autowegen. Daar moet ook de overheid zijn rol spelen en de wet handhaven.”

www.fostplus.be