HomeNieuwsFoodwatch ageert tegen gebruik van zuurstof in MAP verpakkingen van vlees

Foodwatch ageert tegen gebruik van zuurstof in MAP verpakkingen van vlees

map-klDe Duitse organisatie Foodwatch stelt dat Duitse supermarktketens graag vlees in MAP verpakkingen verkopen, omdat het vlees door gebruik van zuurstof in het gasmengsel ook dagen na het verpakken nog een aantrekkelijke rode kleur heeft. Het zuurstof maakt het vlees van binnen echter taai. Foodwatch analyseerde producten van Aldi, Lidl, Marktkauf en Rewe en vond telkens gasmengsels met een hoog gehalte zuurstof.

De zuurstof reageert met het myoglobine in het spierweefsel en dat geeft vlees een rode kleur. Blijft die reactie achterwege dan zou het vlees van nature een meer grauw bruine kleur krijgen. Dat is ongewenst omdat de consument het vlees dan als minder vers zou beoordelen.

De zuurstof reageert echter ook met vetten en eiwitten in het vlees. De smaak neemt dan af en het vlees wordt er taaier door, stelt Foodwatch. Ook zou het de vorming van het schadelijke cholesteroloxide bevorderen. De organisatie baseert zich op een publicatie van het Max-Rubner-Institut in het vaktijdschrift ‘Fleischwirtschaft'. Foodwatch vindt het met name bedenkelijk dat al de nadelen in de vleesindustrie breed bekend zijn, maar dat er er omwille van marketingvoordelen toch voor het werken met zuurstof wordt gekozen.

Bron: Foodholland