HomeNieuwsBedrijven en personenFoltering en vernedering bij Mactac inspiratie voor Belgische detectiveserie?

Foltering en vernedering bij Mactac inspiratie voor Belgische detectiveserie?

Afgelopen zondag stond de Belgische detectiveserie Witse in het teken van pesterijen in het bedrijf Komatsu. Het leek volgens velen wel dé verfilming van het schandaal bij het Belgische verpakkingsbedrijf Mactac dat een dikke maand geleden aan het licht kwam. Speelt de populaire televisieserie Witse echt zo kort op de bal van de actualiteit? “De betreffende aflevering van zondag werd in november 2009 ingeblikt en het scenario was drie maanden eerder al klaar, maar het toont wel aan hoe levensecht fictie kan zijn”, aldus een woordvoerster van de producent van de detectiveserie in De Standaard.

Toch zullen veel kijkers de link hebben gelegd met het pestschandaal bij verpakkingsbedrijf Mactac dat half november uitkwam. Arbeider Daniël M. werd daar jarenlang getreiterd door zijn collega's met medeweten van de bazen. Ook Daniël M. werd op een gegeven moment in plastic gewikkeld. De man sloeg echter niet aan het moorden, zoals in Witse, maar werd depressief en had zelfmoordneigingen. Net als in Witse, lichtte ook hij zijn familie niet in over de pestpraktijken die hij dagelijks op het werk moest doorstaan.

In de Witse-aflevering van zondag werd een moord gepleegd op een werknemer van bedrijf Komatsu. Het lichaam van het slachtoffer werd in plastic gewikkeld in een rivier gedumpt. Het onderzoek van commissaris Witse wees uit dat de vermoorde man al jarenlang zwaar pestgedrag vertoonde waarbij hij het had gemunt op een werknemer met een spraakgebrek. Die nam wraak en vermoordde zijn belager, waarna hij ook zelfmoord pleegde. De ploegbaas van Komatsu was op de hoogte van de pesterijen, maar reageerde met een laconiek ‘er mag toch gelachen worden op de werkvloer'.

Lees ook:

Medewerker Mactac jarenlang gefolterd en vernederd door collega’s

Mactac betaalt folteraars tonnen aan ontslagvergoeding

Horrorverhaal over foltering en vernedering bij Mactac gaat verder

    Bron: De Standaard